Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Vloerverwarming met zonneboiler

Vloerverwarming kan heel goed samengaan met een zonneboiler. Dit komt omdat deze een zogenaamd ‘laagwaardige temperatuur’ heeft. Het water van de vloerverwarming hoeft minder warm te zijn dan, bijvoorbeeld, het water van een traditionele radiator.

Zonnecollectoren zijn bij uitstek geschikt voor een dergelijke verwarming. In dit artikel wordt uitgelegd waarom een zonneboiler en vloerverwarming zo goed bij elkaar passen, wat het rendement is van een zonneboiler en vloerverwarming en hoe snel je een zonneboiler hebt terugverdiend.

 

Wat is een zonneboiler?

In negen van de tien huishoudens zorgt een HR-combiketel voor warm water en verwarming van het huis. Het water wordt verwarmd door de brander van de ketel die op aardgas werkt. Bij een zonneboiler wordt het water verwarmd door de zon.

Dit verwarmen gebeurt door middel van een of meer zonnecollectoren die op het dak zijn geplaatst en in verbinding met de zonneboiler staan. Als je een zonneboiler aanschaft, is de verwarming van het water gratis, want zonlicht kost niets. Dit geeft je een grote besparing op de gasprijs. Het is wel zo dat de verwarming door middel van een zonneboiler waarschijnlijk niet toereikend zal zijn om al het aardgasverbruik over te nemen, dus je zult er altijd een HR-ketel bij moeten houden.

 

Waarom is een zonneboiler zo geschikt voor vloerverwarming?

Het water dat de vloerverwarming wordt ingepompt heeft een temperatuur van ongeveer 45 graden, terwijl de retourtemperatuur 25 graden is. Dit is aanzienlijk lager dan de temperatuur van een traditioneel radiatorsysteem waar de temperatuur van het ingepompte water op kan lopen tot 80 graden en de retourtemperatuur ongeveer 60 graden is. Deze hogere temperaturen zorgen automatisch ook voor hogere stookkosten.

Daar komt ook nog eens bij dat een traditioneel radiatorsysteem piekmomenten kent: er moet dan in relatief korte tijd een hoge watertemperatuur geleverd worden. Bij vloerverwarming gaat de warmteoverdracht veel geleidelijker. Een zonneboiler heeft eigenlijk altijd een constante, maar niet heel hoge, temperatuur. Het water van de zonneboiler kan direct gebruikt worden voor de vloerverwarming.

 

vloerverwarming met zonneboiler

 

Zonneboiler en vloerverwarming in de winter

In de wintermaanden schijnt de zon meestal niet voldoende om het water van de vloerverwarming op de goede temperatuur te krijgen. Daarom zal je extra moeten verwarmen met een cv-ketel. Het is vrij eenvoudig om de ketel aan de zonneboiler te koppelen.

Dit gebeurt door middel van een spiraal die de retourtemperatuur van het water van de vloerverwarming meet. Zodra de retourtemperatuur te laag is, slaat de cv-ketel aan en verwarmt het water extra. Dit systeem kan in de wintermaanden al toereikend zijn om geen naverwarming meer te hebben van de ketel.

 

Factoren van invloed op het rendement van een zonneboiler en vloerverwarming

Hoeveel je bespaart met een zonneboiler en vloerverwarming is afhankelijk van een paar factoren:

 • De soort zonnecollector.
 • De plaats van de zonnecollectoren.

 

Soorten zonnecollectoren

De zonnecollector is het paneel die op het dak ligt en de zonnewarmte opvangt. Er zijn 2 soorten zonnecollectoren op de markt: de vlakke plaat zonnecollector en de vacuümbuis zonnecollector. De vacuümbuis zonnecollector is duurder in aanschaf dan de vlakke plaat zonnecollector, maar geeft ook (vooral in de winter) een hoger rendement.

 

De plaats van de zonnecollectoren

Hoe meer zon een zonnecollector opvangt, hoe hoger het rendement is van de zonneboiler en de vloerverwarming. Voor een optimaal rendement moet de zonnecollector daarom gericht zijn naar het zuiden en een hellingshoek hebben van 36 graden. Ook moeten er geen grote objecten die voor veel schaduw zorgen (bomen en dergelijke) in de buurt van de zonnecollector staan. Zonnecollectoren kunnen zowel op een schuin als een plat dak geplaatst worden.

In de praktijk blijkt trouwens dat een optimaal rendement van zonnecollectoren nauwelijks gehaald wordt. Het rendement dat een leverancier je voorspiegelt, is vrijwel altijd gebaseerd op een optimale constructie. Daarom moet je deze getallen een beetje met een korreltje zout nemen. Verder in dit artikel kom je realistischer getallen tegen.

 

Wat is het rendement van een zonneboiler en vloerverwarming?

Met een zonneboiler kun je ongeveer 50 % besparen op de kosten die je maakt indien je volledig gebruik zou maken van een ‘gewone’ cv-ketel. Een zonneboiler gebruiken voor vloerverwarming kan dus een behoorlijke besparing opleveren op je energiekosten. Ondanks dat de prijzen afhankelijk zijn van meerdere factoren is het toch mogelijk een indicatie te geven van de gemiddelde besparing. Let op: dit is slechts een indicatie, de werkelijke besparing verschilt per woonsituatie

Soort zonneboiler Gem. aanschafprijs (incl. installatie) Jaarlijkse besparing in m3 aardgas Jaarlijkse besparing in euro’s
1 collector, boiler 100 liter € 2.200 100 m3 € 65
2 collectoren, boiler 100 liter € 3.000 135 m3 € 85
2 collectoren, boiler 200 liter € 3.500 185 m3 € 120
3 collectoren, boiler 300 liter € 5.000 285 m3 € 185

Opmerkingen:

 • De prijzen zijn van toepassing op een standaard zonneboilersysteem, inclusief collector, pomp, leidingen enzovoort (dus het hele pakket).
 • Het zijn gemiddelden, omdat de prijzen per merk ook weer sterk verschillen. Voor een iets betere richtlijn kun je een marge van 15 % naar boven dan wel naar onderen aanhouden. Je kan ook altijd prijsoffertes aanvragen via deze pagina.
 • De prijs kan ook nog veranderen door je woonsituatie en de dakconstructie. Als er bijvoorbeeld heel veel ingrepen moeten worden toegepast om het systeem te plaatsen, zal de prijs ook hoger uitvallen.
 • De installatiekosten zijn ook een indicatie. Per installateur verschillen de prijzen van installatiekosten, waarbij een installateur ook weer uitgaat van de woonsituatie. Als hij bijvoorbeeld grote afstanden moet overbruggen van de collector naar de ketel dan zullen de installatiekosten ook weer hoger uitvallen.
 • Het is verstandig om altijd meerdere (minstens drie) offertes aan te vragen, zodat je de prijzen en het gebodene goed tegen elkaar kunt afwegen.

 

De terugverdientijd van een zonneboiler en vloerverwarming

Je betaalt aan je energieleverancier de energiekosten. Een gemiddeld gezin in België en Nederland verbruikt bij benadering 3.500 kubieke meter aan aardgas per jaar voor het verwarmen van de woning en het leveren van warm water. Een 100 % besparing door een zonneboiler aan de vloerverwarming te koppelen, gaat niet lukken. Je moet het maar zo zien dat iedere kubieke meter gas die je door de zonneboiler bespaart pure winst is.

Op den duur heb je door deze besparing de aanschaf van je zonneboiler weer terugverdiend en dat noemen we de terugverdientijd. Hoe lang deze terugverdientijd is, verschilt per zonneboiler en per situatie, maar het is mogelijk een indicatie te geven. De huidige gasprijs is hierbij van essentieel belang: hoe hoger de gasprijs is, hoe sneller je de zonneboiler hebt terugverdiend.

 

Indicatie terugverdientijd van een zonneboiler en vloerverwarming

Als we uitgaan van de bovenstaande tabel en we nemen 2 zonnecollectoren dan zijn we een bedrag kwijt van 3.000 euro. Je bespaart dan 135 kubieke meter gas en daarmee €85, – per jaar. Bij een gelijkblijvende gasprijs (€0,65: meting 2016) zou je de zonneboiler na 35 jaar hebben terugverdiend. Dat is eveneens de tijd dat een zonneboiler meegaat. Echter, de gasprijzen zijn de laatste jaren gestegen (gemiddeld acht procent) en dit kan de terugverdientijd behoorlijk verkorten.

Bij een prijsstijging van 8 % van de gasprijzen heb je de zonneboiler terugverdiend in ruim 17 jaar. Dat is al de helft van de terugverdientijd bij een gelijkblijvende gasprijs. De verwachting is echter dat de gasprijzen nog wel meer zullen stijgen dan 8 %. De zonneboilerexperts gaan dan ook uit van een gemiddelde terugverdientijd die ligt tussen 10 en 14 jaar. Daarna kun je nog zeker 10 jaar gratis genieten van opbrengst van je zonneboiler.

 

Offertes voor vloerverwarming ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde installateurs