Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Beste vloer voor vloerverwarming

Wil je vloerverwarming laten leggen als hoofd- of bijverwarming? Dan is de eindvloer ook erg belangrijk. Voor een optimaal rendement en maximale energiezuinigheid van je vloerverwarming heb je een vloerafwerking met een lage warmteweerstand nodig. Dus wat is nu de beste vloer voor vloerverwarming? Hieronder zetten we 4 geschikte opties op een rijtjes!

Ga snel naar:
OPTIE 1: een tegelvloer voor vloerverwarming
OPTIE 2: een gietvloer voor vloerverwarming
OPTIE 3: een betonvloer voor vloerverwarming
OPTIE 4: een vinylvloer voor vloerverwarming
CONCLUSIE: wat is de beste vloer voor vloerverwarming?

Vraag gratis advies aan een expert in vloerverwarming!

 

 

Hoe kies ik de beste vloer voor vloerverwarming?

Niet alle vloerbedekkingen zijn even geschikt voor vloerverwarming. Zo zijn parket, laminaat en tapijt wel mogelijk in combinatie met deze lage temperatuurverwarming, maar alleen onder bepaalde voorwaarden. Waarom is de ene vloerafwerking nu beter geschikt dan de andere? De volgende factoren bepalen hoe goed een vloerbedekking te combineren is met vloerverwarming:

 • Warmteweerstand: in combinatie met vloerverwarming is een vloerbedekking met een zo laag mogelijke warmteweerstand ideaal. Hout isoleert bv. goed en heeft een hogere warmteweerstand dan tegels, beton, … Daarom is hout vaak minder geschikt voor vloerverwarming.
 • Thermische geleidbaarheid: hierbij gaat het om hoe snel opgewekte warmte zich over je vloeroppervlak verspreidt. Hoe beter de thermische geleidbaarheid, hoe sneller en gelijkmatiger de afgifte van de warmte is. En hoe zuiniger je vloerverwarming natuurlijk is!
 • Maximale warmte-afgifte: bepaalde vloerbedekkingen hebben een beperkte toptemperatuur. Zo kan je vloertegels verwarmen tot 29 graden Celsius of meer, maar hout, laminaat en linoleum zijn maximaal tot 27 graden Celsius te verwarmen. Het is vooral belangrijk dat de warmte-afgifte van de vloerbedekking groter is dan het warmteverlies in de ruimte.
 • Krimp- en uitzetspanningen: bepaalde vloerafwerkingen krimpen of zetten snel uit door het opwarmen en afkoelen van het materiaal. Daarom zijn uitzetvoegen bij vloertegels ook zo belangrijk. Ook hout kan uitzetten of krimpen door temperatuurverschillen. Niet elk type parket is daarom even geschikt voor vloerverwarming.

Zeker zijn van de beste vloer op je vloerverwarming? Een expert op gebied van vloerverwarming geeft je graag advies op maat. Na het leggen van je vloerverwarming ben je dan zeker van een efficiënt eindresultaat. Kom nu gratis in contact met vloerverwarmingspecialisten!

 

OPTIE 1: een tegelvloer voor vloerverwarming

beste vloer voor vloerverwarming

Stenen tegels zijn misschien wel meteen de beste vloer voor verwarming. De warmte van de buizen of elektrische draden gaat snel naar het vloeroppervlak en bovendien houden vloertegels deze opgewekte warmte ook vrij lang vast. Ten slotte hebben ze ook een toptemperatuur van 29 graden Celsius en meer, waardoor ze dus beter scoren dan andere eindvloeren.

De beste vloertegels voor vloerverwarming? Kies dan voor natuursteen of keramiek. Idealiter kies je voor  dunnere vloertegels in een lichte kleur. Bij grote, zwarte tegels is de kans op barsten namelijk groter. Ook uitzetvoegen zijn erg belangrijk om scheurtjes door uitzetten en krimpen te vermijden.

Vloerverwarming laten leggen met een tegelvloer? Kom nu gratis in contact met experts in je buurt!

 

OPTIE 2: een gietvloer voor vloerverwarming

beste vloer bij vloerverwarming

Ga je liever voor een strakke, naadloze vloerafwerking en is je opbouwhoogte beperkt? Dan is een  gietvloer verreweg de beste optie. Let wel op: niet elk type is even geschikt. Zo kan een epoxy vloer moeilijk krimp- en uitzetspanningen opvangen. Een cementgebonden gietvloer kan dat dan weer wel, maar hierbij is de geschiktheid wel afhankelijk van de samenstelling van de mortel.

Welke gietvloer kies je dan? Dat is overduidelijk een kunststof gietvloer op basis van polyurethaan (PU). Zo’n vloerafwerking is erg dun (2 à 3 mm) én elastisch. Zo loop je geen enkel risico op scheurvorming door temperatuurverschillen.

Vloerverwarming laten leggen met een gietvloer? Kom nu gratis in contact met experts in je buurt!

 

OPTIE 3: een betonvloer voor vloerverwarming

beste vloer met vloerverwarming

Gaat het om een nieuwbouwhuis, of kies je voor een grondige vloerrenovatie? Dan heb je misschien wel genoeg opbouwhoogte om vloerverwarming te combineren met een betonvloer. Let wel: in combinatie met vloerverwarming moet een massieve, gepolierde betonvloer minstens 10 cm dik zijn. Dat is van cruciaal belang om de kans op scheurvorming te beperken. Ook een wapening met 2 betonnetten is aan te raden.

Na een correcte plaatsing is gepolierde beton een uitstekende eindvloer voor vloerverwarming. Beton geleidt de opgewekte warmte namelijk heel goed. Daarnaast zitten de verwarmingsbuizen ook midden in het beton (natte vloerverwarming), waardoor die warmte zich gelijkmatig én snel kan verspreiden.

Vloerverwarming laten leggen met een betonvloer? Kom nu gratis in contact met experts in je buurt!

 

OPTIE 4: een vinylvloer voor vloerverwarming

beste vloer vloerverwarming

Ook zachte, kunststof vloerbedekkingen van vinyl, PVC, … zijn ideaal in combinatie met vloerverwarming. Ze zijn relatief dun, hebben een lage warmteweerstand en geleiden de warmte ook makkelijk. Je hoeft dus niet lang te wachten voor je vloer een aangename warmte heeft. Let wel op: de toptemperatuur van vinyl- en PVC-vloeren is beperkt tot 27 graden Celsius. Daardoor is zo’n vloerafwerking minder geschikt voor slecht geïsoleerde ruimtes met veel warmteverlies.

BELANGRIJK: zachte vloeren van vinyl of PVC zijn budgetvriendelijk, maar het is wel belangrijk om te investeren in kwaliteit. Vooral de toplaag bepaalt de kwaliteit van zo’n geluiddempende, kunststof vloerafwerking. Ga dus zeker voor een type vloer met een toplaag die dik genoeg is. Zo kan je jarenlang genieten van je vloerverwarming op je kunststof vloer.

Vloerverwarming laten leggen met een vinylvloer? Kom nu gratis in contact met experts in je buurt!

 

CONCLUSIE: wat is de beste vloer op vloerverwarming?

Er is niet zoiets als dé beste vloer voor vloerverwarming. Zowel tegel-, giet-, beton- als vinylvloeren zijn ideaal in combinatie met dit soort lage temperatuurverwarming. Alleen bij houten vloeren en tapijt moet je rekening houden met bepaalde aandachtspunten om een goed rendement te realiseren. Maar hoe kies je nu de beste vloer bij vloerverwarming? Die keuze zal bv. afhangen van…

 

 • Budget: je vloerverwarming kost uiteraard al vrij veel geld. Wil je daarom de kosten voor je vloerafwerking beperkt houden? Dan is een vinylvloer een uitstekende optie. Wil je graag iets meer investeren voor jouw gedroomde vloerafwerking? Dan kan je eventueel ook nog kiezen voor een kunststof gietvloer, prachtig keramisch parket, …
 • Persoonlijke smaak: uiteraard hangt veel ook af van je eigen smaak. Wil je graag een naadloze eindvloer of juist niet? Hou je van de industriële look van beton of zoek je iets met een warmere uitstraling? Kies je natuursteen of keramiek? Voor elke woning en elke stijl is er een ideale vloer voor vloerverwarming te vinden.
 • Opbouwhoogte: zeker bij een vloerrenovatie is de opbouwhoogte één van de belangrijkste aandachtspunten. Bij gepolierde beton met vloerverwarming moet je bv. rekening houden met een dikte van 10 à 18 cm. Terwijl een polyurethaan gietvloer maar 2 à 3 mm dik is. Een expert geeft je graag meer uitleg over de opbouw van je vloerpakket en hoeveel ruimte je hebt voor je eindvloer.
 • Aandachtspunten: elke soort eindvloer heeft zijn aandachtspunten bij de plaatsing. Zo zijn uitzetvoegen erg belangrijk bij een tegelvloer. Bij een gietvloer van cement moet een plaatser daarentegen goed rekening houden met de samenstelling van de mortel. Kies je toch liever voor hout? Dan moet een vakspecialist goed kijken naar het soort hout, het vochtgehalte, … Ook zulke factoren kunnen je keuze voor een bepaald type vloer bepalen.

 

De juiste keuze? Vraag gratis advies aan een expert!

Een specialist op gebied van vloerverwarming legt niet alleen de vloerverwarming. Je kan ook op zo’n installateur rekenen voor gericht advies over het meest geschikte type vloerverwarming, de ideale afstand tussen de verwarmingsbuizen, de capaciteit van het systeem én de beste eindvloer. Die samenwerking met een ervaren expert is de beste garantie voor een perfect eindresultaat!

Op zoek naar een expert in vloerverwarming? Die vind je snel en eenvoudig via onze gratis offerteservice. Het enige wat je hoeft te doen, is het formulier invullen:

 

 

Offertes voor vloerverwarming ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde installateurs