Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Droogbouw vloerverwarming

Met vloerverwarming geniet je van een fijne warmte in je woning én een lagere energiefactuur. Maar welk type is nu de beste keuze? Droge vloerverwarming biedt vele voordelen ten opzichte van andere soorten warmwater vloerverwarming. Wat zijn die specifieke voordelen? Hoe werkt droogbouw vloerverwarming?  Hoeveel kost het precies? En wat zijn de alternatieven? Je komt het allemaal te weten in dit artikel.

Ga snel naar:
Opbouw + werking
Wanneer kiezen voor droge vloerverwarming?
Kosten
Voor- en nadelen
Alternatieven voor droogbouw vloerverwarming

 

Wat is droogbouw vloerverwarming?

Droogbouw vloerverwarming is een vorm van warmwater vloerverwarming waarbij de buizen in een voorgevormde isolatieplaat geplaatst zijn. Bij de aanleg ervan gebruik je dus geen ‘natte’ producten zoals zandcement, anhydriet, beton…

TIP: twijfel je welk soort vloerverwarming het beste past bij jouw woning? Ontvang advies op maat van een installateur via onze offerteservice.

 

Droge vloerverwarming opbouw + werking

Bij droogbouw vloerverwarming bestaat de vloeropbouw uit verschillende lagen:

 • Draagvloer: deze is meestal gemaakt van beton omdat dit een duurzaam materiaal is dat zorgt voor een goede warmteafgifte.
 • Uitvullaag: deze dekvloer van ongeveer 5 à 8 cm is er om de leidingen van je elektriciteit en sanitair weg te werken.
 • Isolatie & vloerverwarming: bij dit systeem zit de vloerverwarming in de isolatie. Als isolatie worden vaak PUR of EPS-platen gekozen.
 • Dekvloer: bovenop de isolatielaag met vloerverwarming komt dan de dekvloer. Die is heel wat dunner dan bij een nat systeem omdat er geen leidingen in verwerkt zijn.
 • Vloerbedekking: tot slot komt bovenaan nog de vloerbedekking. Vooral tegels, PVC en andere kunststof vloeren zijn geschikt voor een goede warmteafgifte.

Bij vloerverwarming met een droog systeem komt er wel degelijk water aan te pas. Door de verwarmingsbuizen stroomt immers ook warm water. De benaming van droogbouw vloerverwarming verwijst naar de manier waarop de buizen geplaatst worden. De verwarmingsbuizen liggen hierbij in voorgevormde isolatieplaten van piepschuim of polystyreen en niet rechtstreeks in de natte cementvloer. In de isolatieplaten worden goten van aluminium of gegalvaniseerd metaal geplaatst, waarin dan de verwarmingsbuizen komen te liggen. Op de goten komt een afdekplaat in hetzelfde metaal.

De goede warmtegeleiding van het metaal zorgt voor een snellere warmteafgifte en -verspreiding. Ook de isolatieplaten werken als warmtegeleider en zorgen ervoor dat de opwarmtijd korter is dan bij een nat systeem. Daarnaast hebben deze isolatieplaten nog een dubbele functie: ze voorkomen warmteverlies naar beneden én ze zorgen ervoor dat de buizen op gelijke afstanden in de vloer liggen.

 

Wanneer kiezen voor droge vloerverwarming?

Kies je nu best voor vloerverwarming met een droog systeem of niet? Dat hangt van je eigen wensen en voorkeuren af. Maar in sommige gevallen is droogbouw vloerverwarming gewoon beter geschikt dan het natte of ingefreesde systeem, of is het zelfs de enige optie. Een droog systeem voor vloerverwarming is vooral een goed idee bij:

 • renovaties van bestaande woningen: vaak is dan slechts een beperkte opbouwhoogte beschikbaar.
 • locaties met een beperkte opbouwhoogte: in die gevallen is een droge vloerverwarming de enige optie.
 • woningen met houten vloeren of een houten skelet: die kunnen het gewicht van het natte systeem met een cementlaag vaak niet dragen.
 • appartementen: ook hier is vaak slechts een beperkte opbouwhoogte mogelijk.

TIP: weet je niet zeker welke opbouwhoogte mogelijk is in jouw woning of twijfel je of jouw vloeren het gewicht van natte vloerverwarming kunnen dragen? Ontvang advies op maat van een installateur!

 

Droogbouw vloerverwarming kosten

Droogbouw vloerverwarming kost gemiddeld 35 à 65 euro per m² (excl. btw en plaatsing). De kosten liggen iets hoger dan bij natte vloerverwarming. Dat ligt vooral aan het gebruikte materiaal: voorgevormde isolatieplaten, metalen afdekplaat, … In de tabel hieronder vind je een overzicht van de richtprijzen voor de verschillende plaatsingsmethodes:

Type vloerverwarmingGemiddelde prijs per m² (excl. btw en incl. plaatsing)
Droogbouw vloerverwarming€ 35 - 65
Natbouw vloerverwarming€ 30 - 50
Vloerverwarming infrezen€ 30 - 45
Elektrische vloerverwarming€ 60 - 70
Infrarood vloerverwarming€ 50 - 75

LET OP: de prijzen kunnen sterk verschillen van vakman tot vakman. Wil je gericht prijzen vergelijken voor droge vloerverwarming? Vraag dan zeker offertes aan bij 2 à 3 vakmannen via onze offertepagina.

 

vloerverwarming droogbouw

 

Voordelen en nadelen droogbouw vloerverwarming

Een droog vloerverwarmingssysteem biedt vele interessante voordelen, maar ook enkele nadelen. We zetten ze kort op een rij:

 • Snellere warmteafgifte en -verspreiding: door de goede warmtegeleiding van de metalen geniet je van een fijn warmtecomfort.
 • Lagere keteltemperaturen: door de vlotte warmtegeleiding zijn er lagere keteltemperaturen nodig.
 • Minder kans op barsten in je vloer: dankzij de lagere keteltemperaturen en de ruimte voor de buizen om uit te zetten en te krimpen, is de kans op barsten kleiner dan bij natte vloerverwarming.
 • Lagere opbouwhoogte: droge vloerverwarming heeft minder opbouwhoogte nodig waardoor het beter geschikt is voor o.a. renovaties, appartementen…
 • Makkelijk te combineren met duurzame warmtebronnen: je kan dit type vloerverwarming makkelijk combineren met bv. warmtepompen en condensatieketels.
 • Snelle en eenvoudige plaatsing: bij vloerverwarming met een droog systeem is er geen cementlaag die moet uitdrogen. Daardoor kan de vakman de afwerkvloer ook sneller plaatsen.

 

 • Investering: droogbouw vloerverwarming leggen vraagt een investering. De kosten liggen daarbij vaak hoger dan bij de andere soorten, zoals natbouw vloerverwarming.
 • Warmt snel op: droogbouw vloerverwarming heeft een korte opwarmtijd, wat natuurlijk een voordeel is. Maar het kan er ook voor zorgen dat je thermostaat sneller uit zal springen. Bovendien kan niet elke vloer even goed tegen plotse grote temperatuurwisselingen.

 

Mogelijke afwerkvloeren voor droogbouw vloerverwarming

Een droogsysteem voor vloerverwarming kan je combineren met verschillende afwerkvloeren. Keramische tegels, natuursteen, parket… er zijn heel wat mogelijkheden. Een overzicht van veelvoorkomende vloerbedekkingen bij vloerverwarming:

 • Tegels: 2 ideale soorten zijn keramische tegels en tegels in natuursteen. Die geleiden de warmte goed en houden de opgewekte warmte ook goed vast. Zo geniet je langer van een warme vloer.
 • Hout: je kiest best voor een dunne houten vloer. Die laat de warmte makkelijk door en zet niet te veel uit. Bij droogbouw vloerverwarming op een houten vloer duurt het doorgaans wel wat langer om je vloer op te warmen, omdat hout de warmte langer tegen houdt.
 • Tapijt: je vloer bedekken met tapijt in combinatie met vloerverwarming kan enkel onder bepaalde voorwaarden. Zo mag de rug van het tapijt niet afgesloten zijn, moet het tapijt anti-statisch zijn, is een verwarmingsfolie aangeraden…
 • Gietvloer: niet alle gietvloeren zijn geschikt voor vloerverwarming. Met polyurethaan-gietvloeren en steentapijten valt het wél te combineren.

Alternatieven voor droogbouw vloerverwarming

Ben je nog niet zeker of vloerverwarming met een droogbouw systeem de meest geschikte optie is voor jouw vloer? Bekijk dan zeker ook nog eens onderstaande alternatieven:

 

1. Droogbouw of natbouw vloerverwarming

Bij een nat systeem legt een vakman de verwarmingsbuizen rechtstreeks in de natte chape. Om te vermijden dat de chape barst wanneer de buizen door de temperatuurverschillen uitzetten, wordt er een extra wapening toegevoegd. Bovendien heb je bij deze vloerverwarming meer opbouwhoogte nodig omdat de buizen hier bovenop de isolatie liggen (18 à 20 cm in vergelijking met 13 à 18 cm bij droge vloerverwarming). Ook de dekvloer moet dikker zijn omdat de buizen hierin verwerkt zijn.

 

Voordelen en nadelen vloerverwarming nat systeem

 • Goedkoper
 • Makkelijk & snel te plaatsen

 

 • Meer kans op barsten
 • Meer opbouwhoogte nodig

 

Wanneer kiezen voor natte vloerverwarming?

Vloerverwarming volgens een nat systeem is vooral geschikt in de volgende gevallen:

 • Bij nieuwbouwprojecten, waar er nog geen vloer is
 • Bij grondige renovaties, wanneer er voldoende opbouwhoogte ter beschikking is

 

Prijs vloerverwarming met nat systeem

Voor vloerverwarming met een nat systeem betaal je gemiddeld 30 à 50 euro per m² (excl. btw en incl. plaatsing). Dit systeem is dus iets goedkoper dan een droog systeem. De prijs varieert wel naargelang de oppervlakte van je vloer, eventuele uitbreekwerken, de gekozen afwerking…

 

CONCLUSIE: kies ik best voor droge of natte vloerverwarming?

De keuze tussen vloerverwarming met een droogbouw of natbouw systeem, hangt vooral af van je persoonlijke situatie. Laat je je ruimte bijvoorbeeld grondig renoveren en heb je voldoende opbouwhoogte ter beschikking? Dan kan je kiezen voor natbouw om je budget te beperken. Ben je echter op zoek naar makkelijk te plaatsen vloerverwarming voor je bestaande vloer? Dan is droogbouwvloerverwarming het betere alternatief.

Ontvang advies op maat! Een vloerverwarming installateur kan je verder informeren en adviseren over de mogelijkheden voor vloerverwarming. Vind een installateur in de buurt.

 

 

2. Andere alternatieven voor droogbouw vloerverwarming

Naast droogbouw en natbouw, kan je warmwater vloerverwarming ook nog infrezen. Daarbij worden in de bestaande cementvloer gleuven, sleuven of frezen gemaakt waarin de kunststof leidingen terecht komen. Verder zijn er ook nog andere soorten vloerverwarming die je kan laten leggen. Elektrische vloerverwarming bijvoorbeeld werkt op elektriciteit en is dus onafhankelijk van je cv-installatie. Het is vooral geschikt voor kleinere ruimtes of als bijverwarming. Tot slot is er ook nog infrarood vloerverwarming. Deze verspreidt de warmte via infraroodstraling gelijkmatig doorheen de ruimte.

 

Ontvang advies op maat van een vakman!

Wil je graag advies op maat over de soorten vloerverwarming en mogelijke afwerkvloeren? Dan kan een vakman jou het beste helpen. Op basis van zijn ervaring en kennis kan hij je helpen om de keuze te maken die het beste past bij jouw wensen en situatie.

En dat is niet alles. Een specialist heeft ook het juiste materiaal en werkt snel. Zo ben je zeker van een correcte plaatsing en een kwalitatief eindresultaat. Ontvang gratis offertes via het onderstaande offerteformulier:

 

Offertes voor vloerverwarming ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde installateurs