Vloerverwarming-advies.nl Hét grootste vergelijk- en adviesplatform

Vloerverwarming droogbouw

Met vloerverwarming geniet je van een fijne warmte in je woning én een lagere energiefactuur. Maar welk type is nu de beste keuze? Droge vloerverwarming biedt vele voordelen ten opzichte van andere soorten warmwater vloerverwarming. Wat zijn die specifieke voordelen? Is jouw woning geschikt voor droogbouw vloerverwarming? En hoeveel kost het precies? Je komt het allemaal te weten in dit artikel!

Ga snel naar: werking + opbouwwanneer kiezen voor?prijsvoordelenafwerkvloerenoffertes

 

Welke soorten vloerverwarming bestaan er?

Er zijn 2 grote soorten vloerverwarming:

 

1. Elektrische vloerverwarming: de verwarmingselementen zijn verwerkt in een dun matje vlak onder de afwerkvloer en boven een isolatieplaat. Een aansluiting op het elektriciteitsnetwerk volstaat.

 

2. Warmwater vloerverwarming: bestaat uit een legpatroon van verwarmingsbuizen, waar warm water door stroomt. Binnen die warmwater vloerverwarming kan je kiezen uit de 3 volgende systemen:

 • Vloerverwarming nat systeem: de buizen worden in de natte cementdekvloer gelegd
 • Vloerverwarming droog systeem: de buizen worden niet in de cementdekvloer gelegd, maar in een voorgevormde isolatieplaat
 • Vloerverwarming ingefreesd systeem: de buizen worden ingefreesd in de cementdekvloer

 

TIP: twijfel je welk systeem het best past bij jouw woning? Een vakman kan je hierover advies op maat geven. Ontvang gratis offertes via onze offerteservice.

 

 

Werking droogbouw vloerverwarming

Ook bij vloerverwarming met een droog systeem komt er wel degelijk water aan te pas (verwarmingsbuizen waar warm water door stroomt). De benaming verwijst naar de plaatsing van deze buizen. Bij een nat systeem legt de vakman deze buizen rechtstreeks in de natte cementvloer. Bij een droogbouw vloerverwarming is dat niet zo. Daar liggen de verwarmingsbuizen in voorgevormde isolatieplaten van piepschuim of polystyreen. Die isolatieplaten werken als warmtegeleider en zorgen ervoor dat de tijd van opwarming korter is dan bij een nat systeem en dat de warmtespreiding nóg beter is.

Daarnaast hebben deze isolatieplaten nog een dubbele functie: ze voorkomen warmteverlies naar beneden toe én ze zorgen ervoor dat de buizen op gelijke afstanden in de vloer liggen. In de isolatieplaten worden goten van aluminium of gegalvaniseerd metaal geplaatst. In deze goten komen de verwarmingsbuizen te liggen. Op de goten komt dan een afdekplaat in hetzelfde metaal. De goede warmtegeleiding van het metaal zorgt voor een snellere warmteafgifte en -verspreiding.

 

Opbouwhoogte nat vs. droog vloerverwarmingssysteem

Bij droogbouw vloerverwarming zitten de verwarmingsbuizen verwerkt IN de vloerisolatie. Bij het natte systeem liggen ze BOVENOP die isolatie. Het resultaat: droge vloerverwarming heeft een lagere opbouwhoogte. Het gaat om slechts 13 à 18 cm, tegenover 18 à 20 cm bij het natte systeem.

 

 

Wanneer kiezen voor droge vloerverwarming?

Kies je voor een vloerverwarming met een droog systeem of niet? Dan hangt van je eigen wensen en voorkeuren af. Maar in sommige gevallen is dit droge systeem gewoon beter geschikt dan het natte of ingefreesde systeem. Of zelfs de enige optie. Een droog systeem voor vloerverwarming is vooral een goed idee bij:

 • renovaties van bestaande woningen: vaak is dan slechts een beperkte opbouwhoogte beschikbaar
 • locaties met een beperkte opbouwhoogte: in die gevallen is een droge vloerverwarming de enige optie
 • woningen met houten vloeren of een houten skelet: die kunnen het gewicht van het natte systeem met een cementlaag vaak niet dragen
 • appartementen: ook hier is vaak slechts een beperkte opbouwhoogte mogelijk

Belangrijk: welke opbouwhoogte is mogelijk in jouw woning? Kunnen jouw vloeren het gewicht van een natte vloerverwarming dragen of niet? Een vakman kan je met al zijn expertise en ervaring helpen om de juiste keuze te maken. Ontvang gratis offertes op maat!

 

 

Prijs droogbouw vloerverwarming

De prijs voor droogbouw vloerverwarming ligt iets hoger dan bij natte vloerverwarming. Dat ligt vooral aan het gebruikte materiaal: voorgevormde isolatieplaten, metalen afdekplaat, … Je mag rekenen op 35 à 65 euro per m² (excl. btw en plaatsing). Let op, de prijzen kunnen sterk verschillen van vakman tot vakman. Wil je gericht prijzen vergelijken voor een droge vloerverwarming? Vraag dan zeker offertes aan bij 2 à 3 vakmannen. Ontvang gratis advies en prijzen op maat via onze offertepagina.  

 

vloerverwarming droog systeem

 

Voordelen droge vloerverwarming

Een vloerverwarming met een droog systeem kost iets meer dan het natte systeem. Daar staan echter vele interessante voordelen tegenover. We zetten ze kort op een rij:

 • Snellere warmteafgifte en -verspreiding: door de goede warmtegeleiding van de metalen geniet je van een fijn warmtecomfort
 • Lagere keteltemperaturen: door de vlotte warmtegeleiding zijn er lagere keteltemperaturen nodig
 • Minder kans op barsten in je vloer: dankzij de lagere keteltemperaturen en de ruimte voor de buizen om uit te zetten en te krimpen, is de kans op barsten kleiner dan bij natte vloerverwarming
 • Lagere opbouwhoogte: daardoor is droge vloerverwarming geschikt voor o.a. renovaties, appartementen, …
 • Makkelijk te combineren met duurzame warmtebronnen: denk maar aan warmtepompen en condensatieketels
 • Snelle en eenvoudige plaatsing: bij vloerverwarming met een droog systeem is er bv. geen cementlaag die moet uitdrogen. Daardoor kan de vakman de afwerkvloer ook sneller plaatsen.

 

 

Verschillende afwerkvloeren

Een droogsysteem voor vloerverwarming kan je combineren met verschillende afwerkvloeren. Keramische tegels, natuursteen of parket: het is allemaal mogelijk. Een klein overzicht per type vloer:

 • Tegels: 2 ideale soorten zijn keramische tegels en tegels in natuursteen. Die geleiden de warmte goed en houden de opgewekte warmte ook goed vast.
 • Hout: je kiest best voor een dunne houten vloer. Die laat de warmte makkelijk door en zet niet te veel in en uit.
 • Tapijt: kan enkel onder bepaalde voorwaarden. Zo mag de rug van het tapijt niet afgesloten zijn, is een verwarmingsfolie aangeraden, …
 • Gietvloer: niet alle gietvloeren zijn geschikt voor vloerverwarming. Met polyurethaan-gietvloeren en steentapijten valt het wél te combineren.

 

Kies voor een vakman

Wil je graag advies op maat over de soorten vloerverwarming en mogelijke afwerkvloeren? Dan kan een vakman jou het beste helpen  Op basis van zijn ervaring en kennis kan hij je helpen om de keuze te maken die het best past bij jouw wensen en situatie.

En dat is niet alles. Een specialist heeft ook het juiste materiaal en werkt snel. Zo ben je zeker van een correcte, vlotte plaatsing en een kwalitatief eindresultaat. Ontvang gratis offertes via het onderstaande offerteformulier:

 

Offertes voor vloerverwarming ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde installateurs