Vloerverwarming opstarten
Eens de vloerverwarming werd geïnstalleerd, wordt daar een dekvloer op gestort. Hierdoor mag je de vloerverwarming niet meteen (volledig) gebruiken. De vakmannen die de vloerverwarming komen plaatsen zullen je daar zeker van op de hoogte stellen, maar in dit artikel geven we alvast een overzicht van hoe je de vloerverwarming moet opstarten, afhankelijk van de plaatsingsmethode. Graag een vrijblijvende offerte? Ontvang hier een prijsvoorstel op maat.
Vloerverwarming opstarten bij chape
De meest gebruikte methode om vloerverwarming onder een vloer te leggen, is door zandcement te gebruiken. Je kan echter pas de vloerverwarming (op een normale manier) gebruiken, eens de dekvloer volledig is opgedroogd. Dit duurt gemiddeld 21 tot 28 dagen bij zo’n cementvloer.
Na deze periode van 2 tot 3 weken, kan je de vloerverwarming beginnen opzetten.
Dat doe je door de voorlooptemperatuur iedere dag met 5°C te verhogen vanaf 15°C, tot je een temperatuur hebt behaald van 45 à 50 °C (Dat zou dus na 7-8 dagen moeten zijn). Deze maximale temperatuur moet je ongeveer 4 dagen laten aanstaan. Vervolgens verlaag je weer een tiental dagen met 5°C per dag, tot je terug 15°C bereikt.
Eens de cementvloer volledig is afgekoeld en opgedroogd kan de uiteindelijke vloerbedekking worden gelegd.
Vloerverwarming opstarten bij anhydriet gebonden dekvloeren
In principe gelden dezelfde stappen als bij de vloerverwarming op te starten bij gewone dekvloer, maar moet je bij anhydriet gebonden dekvloeren slechts een 7-tal dagen wachten vooraleer je kan beginnen met het opstarten van de vloerverwarming, en gradueel verhogen met 5°C.
Let ook op bij het type van vloer!
Afhankelijk van het type vloer die je op de ondervloer wilt leggen, moet je ook rekening houden met bepaalde adviezen:
Indien je kiest voor een houten vloer, laat het parket (of de vloer uit hout) dan tenminste een week in de ruimte met vloerverwarming liggen, zodat het hout gewend is aan de temperatuur en volledig is uitgezet. (Afhankelijk van het vochtgehalte, dus kijk zeker eerst na met de installateur!)
Als je kiest voor een vloerbedekking van kunststof (laminaat bijvoorbeeld) of textiel (bijvoorbeeld vast tapijt), dan moet je de vloerverwarming eerst 48 uur uitschakelen voor het aanbrengen van de filler, en eveneens pas 48 uur daarna weer aanschakelen.
Bij keramische vloeren, schakel je de vloerverwarming uit tijdens de plaatsing, en gedurende 7 dagen na de plaatsing.