Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Hoe werkt vloerverwarming?

Vloerverwarming is een populaire keuze om je woning op een comfortabele en efficiënte manier op temperatuur te brengen. Het systeem verwarmt de vloer gelijkmatig en dat zorgt voor een aangenaam gevoel in de hele ruimte. In dit artikel lees je meer over hoe vloerverwarming werkt, uit welke types je kan kiezen en hoe je jouw huis optimaal verwarmt via je vloer.

Ga snel naar:
Werking soorten vloerverwarming
Optimale werking vloerverwarming
Veelgestelde vragen [FAQ]
Ontvang vrijblijvend meerdere offertes

 

 

Hoe werkt vloerverwarming precies?

Je woning verwarmen via de vloer is goed te vergelijken met de werking van een centrale verwarming met radiatoren. Je werkt dan ook met een thermostaat en een warmteopwekker (warmtepomp of gasketel). Alleen geeft het systeem zijn warmte af via je vloer in plaats van via radiatoren aan je muren. Vloerverwarming werkt als volgt:

  • STAP 1 = gewenste temperatuur kiezen: een gascondensatieketel of warmtepomp verwarmt het water tot de gekozen temperatuur. Die stel je zelf in met een thermostaat. Het verwarmingssysteem pompt vervolgens het warme water door je leidingen.
  • STAP 2 = warm water naar vloerverwarmingsbuizen: de vloerverwarmingspomp pompt het water rond en de verwarmingsverdeler zorgt ervoor dat het water gelijkmatig verdeeld wordt over de ruimtes.
  • STAP 3 = warmte afgeven via de vloer: het warme water stroomt door de buizen onder de vloer en geeft de warmte af aan de ruimtes in kwestie. Het water wordt hierna op temperatuur gehouden met behulp van een thermometer.

Wil je vloerverwarming plaatsen? Doe dit dan tijdens een ingrijpende energetische renovatie of als je een nieuwbouwwoning koopt. Ontdek de mogelijkheden en vraag advies aan een erkende expert. Start je aanvraag hier.

werking vloerverwarming

 

Werking soorten vloerverwarming

Je hebt een aantal mogelijkheden om je vloerverwarming te installeren. Een systeem met warm water is de meeste bekende manier, maar er zijn nog meer opties. We hebben ze voor je op een rij gezet!

 

1. Werking warmwater vloerverwarming

Dit type vloerverwarming maakt gebruik van een netwerk van buizen onder de vloer waar warm water in circuleert. Een gasketel of warmtepomp verwarmt het water en een vloerverwarmingspomp stuurt het vervolgens door de verwarmingsbuizen. Zo verwarm je de vloer én de rest van de ruimte. Hierbij heb je 2 opties voor de plaatsing:

  • Nat systeem: hierbij laat je de buizen rechtstreeks in de chape van je vloer plaatsen. Onder de dekvloer brengt een installateur nog wel eerst een isolatielaag aan. Daardoor varieert de opbouwhoogte tussen 16 en 20 cm. Dit systeem is vooral aangeraden voor nieuwbouw.
  • Droog systeem: bij dit type vloerverwarming laat je de buizen plaatsen in een voorgevormde isolatieplaat. Door de buizen stroomt uiteraard ook warm water. De ‘droge’ factor slaat enkel op hoe je de verwarmingsbuizen in de vloer laat installeren. Door de buizen in het isolatiemateriaal te verwerken, bespaar je een beetje opbouwhoogte.

 

2. Werking elektrische vloerverwarming

Elektrische vloerverwarming werkt op een iets andere manier. Vergeet de traditionele waterleidingen, want met dit type verwarming gebruik je elektrische kabels of matten onder de vloer. Wanneer je de ruimte wil opwarmen, gebeurt dit door middel van stralingswarmte. Hierbij heb je ook weer 2 opties:

  • Elektrische vloerverwarming: de dunne verwarmingselementen zorgen voor een korte reactietijd. Over het algemeen kan je een ruimte al na 30 minuten opwarmen en de vloerverwarming heeft bijna geen onderhoud nodig.
  • Infrarood vloerverwarming: voor deze vloerverwarming legt een installateur zogenaamde infraroodmatten onder de vloer. De infraroodmatten bestaan meestal uit een carbondoek, waar elektriciteit door wordt geleid om infraroodstraling op te wekken. Je verwarmt zo objecten in plaats van de lucht, wat comfortabeler aanvoelt.

 

Welke vloerverwarming werkt het beste voor mij?

Elke soort vloerverwarming heeft zijn voordelen. De beste keuze hangt vooral af van je project, budget en persoonlijke wensen. Zo heb je meer keuzevrijheid bij een dikkere vloeropbouw. Wil je juist een dunne opbouw? Dan is elektrische vloerverwarming altijd de beste keuze.

Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw woning? Kies samen met een ervaren installateur voor de beste vloerverwarming voor jouw project. Vergelijk voorstellen en prijzen van verschillende bedrijven via onze offertedienst.

 

Optimale werking vloerverwarming

Welk type vloerverwarrming je ook kiest, het doel is dat je jouw woning optimaal kan verwarmen. Waar moet je dan rekening mee houden? Met deze tips gebruik je jouw vloerverwarming effectief:

  • Droogtijd: kies je voor een nat systeem? Dan moet je de vloer eerst laten drogen voor je jouw vloerverwarming kan laten werken. Meestal kan je pas na 6 weken de vloerverwarming voor het eerst aanzetten.
  • Eerste werking: direct na de droogtijd is het verstandig om de temperatuur beperkt te houden. Zet de temperatuur elke dag geleidelijk een beetje hoger om het systeem niet te hard te belasten. Zet de verwarming echter niet uit!
  • Constante temperatuur: voor een aangename warmte is het slim om een constante temperatuur aan te houden. Vloerverwarming werkt namelijk traag en geeft relatief weinig warmte af over een lange periode. Gebruik je het systeem slim, dan bespaar je energie en dus ook geld.
  • Hoge isolatiegraad: om snel te kunnen genieten van een warme ruimte, moet je de onderkant van de vloer ook uitstekend isoleren. Maar vergeet de rest van je woning niet. Vloerverwarming werkt traag, waardoor het belangrijk is om warmteverlies tot een absoluut minimum te beperken.

 

hoe werkt vloerverwarming

 

Meerdere veelgestelde vragen [FAQ]

Twijfel je nog over vloerverwarming, of wil je nog wat meer weten over de werking? Hier vind je de antwoorden op enkele veelgestelde vragen:



  • Hoe werkt zoneregeling bij vloerverwarming?
    Dankzij zoneregeling bij vloerverwarming kan je zelf de temperatuur regelen per ruimte in je woning. Zo bepaal je de temperatuur voor elke ruimte en kan je op een efficiënte manier je vloerverwarming gebruiken. Om dit mogelijk te maken, werkt een zoneregelaar met verschillende onderdelen. Je hebt bv. draadloze thermostaten en thermische motoren nodig in elke ruimte.


  • Kan je jouw huis koelen met vloerverwarming?
    Met vloerverwarming en een warmtepomp kan je je woning zuinig en ecologisch verwarmen. Maar je kan ook je huis of appartement koelen met deze combinatie. Daarvoor laat je koud water door de buizen stromen. Voor dit soort vloerkoeling heb je alleen wel een warmtepomp nodig die deze kou kan opwekken.


  • Heb je een warmtepomp nodig voor vloerverwarming?

    Ook al is de combinatie zeker aan te raden, kan je ook alleen kiezen voor vloerverwarming en deze aansluiten op je bestaande cv-ketel. Een warmtepomp en vloerverwarming is vooral een goede keuze in een optimaal geïsoleerde woning.

    In de praktijk zie wel dat een warmtepomp de standaard begint te worden, vooral voor nieuwbouwwoningen. Zo moet nieuwbouw sinds 2023 minstens over een hybride warmtepomp beschikken. De overweging tussen traditionele cv-verwarming en een warmtepomp is dus eigenlijk alleen nog weggelegd voor eigenaren van bestaande bouw.

 

 

Offertes voor vloerverwarming ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde installateurs