Vloerverwarming isolatie
In het artikel over de opbouw van vloerverwarming zag je al gedeeltelijk hoe je vloerverwarming moet isoleren.
In dit artikel gaan we daar verder op in, en geven we je advies hoeveel centimeter isolatie je het best gebruikt en welke isolatie het best wordt gebruikt voor de verschillende types vloerverwarming.
Waar moet de isolatie komen?
De isolerende laag moet op verschillende plaatsen komen bij vloerverwarming. Of het nu gaat om warmwater vloerverwarming of elektrische vloerverwarming, de isolatie zal altijd worden geplaatst op de uitvullaag (die op zijn beurt dan weer op de draagvloer werd gestort.) De dikte van de isolatielaag verschilt wel. Minimaal moet je 8 cm isolatielaag hebben. Meer is beter, dus reken goed uit wat je allemaal nodig hebt en kijk dan of je 8 of meer centimeter aan isolatie kunt aanleggen.
Toch is dit niet alles. Buiten de vloer moet ook de overgang van vloer naar muur worden geïsoleerd. Dit is erg belangrijk, omdat de vloerverwarming anders de warmte doorgeeft aan de muren. Dit wordt over het algemeen gedaan met uitvuldekvloer, maar om je helemaal geen zorgen meer te hoeven maken van de strenge EPB-eisen, gebruiken veel specialisten nu ook een PUR laag van ongeveer 5 centimeter.
Welke isolatie?
Je kan natuurlijk kiezen voor allerlei soorten isolatie, maar toch raden we je niet aan om eender welke isolatie te gaan gebruiken: vaak liggen de isolatiewaardes gewoon te laag. Het beste kies je eigenlijk voor isolatiechape of isolatieplaten.
Isolatieplaten
Bij isolatieplaten heb je de keuze tussen PUR isolatieplaten, XPS isolatieplaten, glaswol isolatieplaten en PR-platen.
Allen zijn goed genoeg om te gebruiken voor vloerverwarming. Isolatieplaten hebben vaak een betere isolatiewaarde dan isolatiechape én ze zijn goedkoper. Het is wel moeilijker te plaatsen dan isolatiechape.
Isolatiechape
Als je voor isolatiechape kiest, kan je het beste kiezen voor Isolatiechape van polystereenkorrels of chape met PUR-granulaten. Isolatiechape van polystereenkorrels is chappe waarin polystereenkorrels zijn verwerkt, zonder zand. Chape met PUR-granulaten is een schuim die als vervanging wordt gebruikt van isolatieplaten.
Schuimbeton en Argexchape zijn goedkoper, maar isoleren niet voldoende voor vloerverwarming. Tenzij je hele dikke lagen gaat gieten.
Elk isolatiemateriaal heeft zijn eigen plaatsingswijze en specifieke eigenschappen. Een vakman kan je gepast adviseren over het isolatiemateriaal dat het meest geschikt is voor jouw situatie.
Hoogte vloerverwarming
In sommige gevallen is het erg moeilijk om aan de minimumeis van 8 cm isolatie te komen. Bedenk dus reeds op voorhand hoe dik de totale vloeropbouw ongeveer zou worden. Elektrische vloerverwarmingssystemen zijn dunner in opbouw dan warmwater systemen. Voor deze laatste heb je een dikte tussen 18 en 20 cm, voor elektrische systemen tussen 13 en 18 cm. Het kan op deze paar centimeters aankomen, dus denk goed na voor je de beslissing neemt.
Ook de keuze van het type isolatie kan belangrijk zijn. Isolatieplaten hebben de beste isolerende waardes, waardoor er minder van nodig is om eenzelfde isolatie te bekomen als bepaalde andere materialen, en minder is natuurlijk ook minder dik!