Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Vloerverwarming bij bestaande vloer

Denk je dat vloerverwarming alleen geschikt is voor nieuwbouwwoningen? Niets is minder waar, vloerverwarming kan je absoluut ook leggen in een bestaande woning. Hoe de installateur te werk gaat, hangt vooral af van jouw specifieke situatie. In dit artikel lees je alles over de verschillende methoden, de gemiddelde kosten en de belangrijkste aandachtspunten!

Ga snel naar:
Hoe vloerverwarming leggen bij huidige vloer?
Vloerverwarming bij bestaande vloer: kosten
Belangrijke aandachtspunten bij renovatie
Hoe vloerverwarming installateur vergelijken?
Ontvang vrijblijvend meerdere offertes op maat

 

 

Kan je vloerverwarming leggen in een bestaande woning?

Zeker weten, vloerverwarming is niet alleen beperkt tot nieuwbouw. Voor elke bestaande woning bestaat er wel een methode om vloerverwarming te leggen. Welke werkwijze voor jouw woning het meest geschikt is, hangt af van meerdere factoren. Een installateur houdt onder meer rekening met de volgende zaken:

  • Wil je vloerverwarming als hoofdverwarming of als bijverwarming?
  • Kies je voor elektrische of watergedragen vloerverwarming?
  • Leg je de vloerverwarming in of op de bestaande vloer?
  • Gaat het om een dekvloer of om een betonvloer?
  • Hoeveel opbouwhoogte heb je voor jouw project?

BELANGRIJK: bij een bestaande woning zijn er dus verschillende aandachtspunten waarmee je rekening moet houden. Wil je een slimme, weloverwogen keuze maken voor jouw vloerverwarming? Laat je zeker adviseren door meerdere experts in je buurt!

vloerverwarming bestaande vloer

 

Hoe vloerverwarming leggen bij bestaande vloer?

Afhankelijk van je woning zijn er meerdere manieren om vloerverwarming te installeren. Bij nieuwbouw gaat het doorgaans om natte vloerverwarming. In dat geval liggen de verwarmingsbuizen in de natte zandcementlaag. Voor een bestaande vloer is deze methode echter vaak minder geschikt. Welke werkwijzen hanteert een installateur dan wel? We zetten ze op een rij:

 

OPTIE 1: watergedragen vloerverwarming in bestaande vloer frezen

Gaat het om een kleinere vloerrenovatie in je woning? Overweeg dan zeker om warmwater vloerverwarming in je bestaande vloer te frezen. Bij dit systeem freest een vakbedrijf sleuven in je dekvloer of zelfs in je tegelvloer. Ook in een betonvloer is frezen zelfs mogelijk, al is er dan een zwaardere machine nodig. Het is een relatief makkelijke en snelle methode. En grootste voordeel? Na de werkzaamheden blijft je vloer ongeveer dezelfde hoogte.

Vereiste dikte: vanaf 0,3 millimeter
Gemiddelde prijs: 30 tot 45 euro per m² (incl. plaatsing en materialen en excl. btw en eindvloer)

 

OPTIE 2: watergedragen vloerverwarming op bestaande vloer met matten

Bij het frezen liggen de buizen van de vloerverwarming in de dekvloer, maar een expert kan ze ook op de vloer plaatsen. Dit is handig als je voldoende opbouwhoogte hebt. Een vakbedrijf klemt de buizen dan vast op noppen- of tackerplaten. Dat zijn geïsoleerde matten, waardoor je minder warmteverlies naar je fundering hebt. Wil je liever je dekvloer verwijderen? Dan kun je de vloerverwarmingmatten ook direct op de betonvloer leggen.

Vereiste dikte: vanaf 4-5 cm
Gemiddelde prijs: 35 tot 50 euro per m² (incl. plaatsing en materialen en excl. btw en eindvloer)

 

OPTIE 3: droge vloerverwarming op bestaande vloer

Naast vloerverwarmingmatten op de betonvloer kan een expert ook werken met zogenaamde ‘droge vloerverwarming’. Hierbij liggen de verwarmingsbuizen in voorgevormde isolatieplaten. Daarboven komt dan een dunne dekvloer en je vloerafwerking. Het voordeel is dat je profiteert van een optimale isolatie en toch minder opbouwhoogte nodig hebt in vergelijking met natte vloerverwarming. De buizen liggen namelijk niet bovenop, maar in de vloerisolatie.

Vereiste dikte: vanaf 13 cm
Gemiddelde prijs: 35 tot 75 euro per m² (incl. plaatsing en materialen en excl. btw en eindvloer)

 

OPTIE 4: elektrische vloerverwarming op bestaande vloer

Gaat het eerder om bijverwarming? Dan kan elektrische vloerverwarming ook een geschikte oplossing zijn, bijvoorbeeld bij een badkamerverbouwing. Deze elektrische matten of folies zijn erg dun en kan je in de meeste gevallen gewoon op je bestaande vloer laten leggen. Je moet dus geen sleuven laten frezen in je dekvloer. Bovendien zijn bijna alle vloerafwerkingen geschikt voor elektrische vloerverwarming.

Vereiste dikte: vanaf 2,5 cm
Gemiddelde prijs: 50 tot 75 euro per m² (incl. plaatsing en materialen en excl. btw en eindvloer)

 

Hoe laat ik het best vloerverwarming leggen in mijn woning?

Een vloerverwarming installateur komt graag bij je langs om jouw project te bespreken. Op basis van jouw wensen, het soort verbouwing, je budget, … stelt hij dan de meest geschikte oplossing voor. Zo maak je zeker de juiste keuzes voor de vloerverwarming op of in je bestaande vloer!

Meerdere adviezen, prijzen, … vergelijken? Via Solvari kom je gratis en vrijblijvend in contact met meerdere geschikte installateurs actief in jouw regio. Zo kies je zeker een betrouwbaar vakbedrijf voor jouw project. Start nu met vergelijken!

 

Vloerverwarming bij een bestaande vloer: kosten

Wat is de gemiddelde prijs voor het aanleggen van vloerverwarming in een bestaande woning? De kosten liggen meestal tussen de 30 en 75 euro per m² (incl. plaatsing en materialen en excl. btw en eindvloer). Wat je precies betaalt, hangt vooral af van de gekozen methode: elektrische of watergedragen vloerverwarming, infrezen of het plaatsen op de bestaande dekvloer, …

Een totaalprijs voor jouw project? Via Solvari ontvang je vrijblijvend meerdere prijsvoorstellen op maat. Zo krijg je een goed zicht op de totale kosten en maak je een prijsbewuste keuze. Start je aanvraag hier!

 

vloerverwarming leggen bestaande woning

 

Belangrijke aandachtspunten bij zo’n renovatie

Wil je graag vloerverwarming aanleggen in je bestaande woning? Dan komt daar iets meer bij kijken dan bij een nieuwbouwwoning. Met het oog op een succesvol project en een optimaal rendement houdt een installateur onder meer rekening met deze aandachtspunten:

  • Isolatie onder de vloerverwarming: het is ideaal om een isolatielaag onder je vloerverwarming te hebben. Zo vermijd je warmteverlies naar onder toe. Als je vloerverwarming laat infrezen, heb je bv. geen isolatie onder de buizen. Kies je voor droge vloerverwarming met voorgevormde isolatieplaten voor je buizen? Dan is dat wel het geval. De installateur zal bekijken in hoeverre vloerisolatie mogelijk is, zoals isolatie tegen het plafond van de kelder.
  • Isolatiegraad van de volledige woning: vloerisolatie is belangrijk bij vloerverwarming, maar ook de algehele isolatie van de woning speelt een grote rol. Hoe beter je woning geïsoleerd is (dakisolatie, muurisolatie, …), hoe efficiënter de vloerverwarming zal werken.
  • Keuze van de warmteopwekker: vloerverwarming werkt prima in combinatie met een cv-ketel, je hoeft deze dus niet per se te vervangen. Gaat het om een ingrijpende energetische renovatie? Dan is het wel slim om je vloerverwarming te koppelen aan een warmtepomp. Vloerverwarming is namelijk ideaal in combinatie met een lagere temperatuur van je cv-water.
  • Mogelijke opbouwhoogte van je vloerpakket: er zijn verschillende vormen van dunne vloerverwarming beschikbaar voor situaties met beperkte opbouwhoogte. Door de vloerverwarming in je bestaande vloer te frezen, komt je vloer bv. niet hoger uit dan voorheen. Verwijder je de dekvloer? Dan heb je meer ruimte en kun je ook kiezen voor droge vloerverwarming met isolatieplaten.
  • Afstand tussen de buizen: bij vloerverwarming als hoofdverwarming bedraagt die afstand 10 cm. Zo ben je zeker van een optimale warmteafgifte. Bij vloerverwarming als bijverwarming is een afstand van 15 tot 20 cm voldoende.
  • Type eindvloer: ook hier hou je allicht rekening met de opbouwhoogte van je vloerpakket. Daarom zijn dunne vloerbekledingen met een lage warmteweerstand erg populair. Vooral keramische tegels, gietvloeren, vinyl, bepaalde types laminaat, … zijn ideaal in combinatie met vloerverwarming.

 

Hoe vloerverwarming installateurs vergelijken?

Vloerverwarming leggen in een bestaande woning vergt veel expertise en ervaring. Dus een klus voor een professioneel vakbedrijf, maar hoe vind je de meest geschikte expert om mee samen te werken? Bij het vergelijken van meerdere vakspecialisten let je het best op deze factoren:

 

  1. Specialisatie

    Sommige experts hebben meer ervaring met elektrische vloerverwarming, terwijl anderen juist gespecialiseerd zijn in watergedragen vloerverwarming. Ook kunnen ze meer ervaring hebben met noppenplaten of met het infrezen van vloerverwarming. Zorg ervoor dat je een vakbedrijf kiest dat gespecialiseerd is in de methode die jij wilt toepassen.

  2. Adviezen

    Hoe willen de experts de vloerverwarming plaatsen in je woning? Stellen ze voor om je vloer volledig uit te breken of willen ze de vloerverwarming eerder infrezen? Vraag de vakbedrijven naar hun aanpak en de redenen achter hun keuzes.

  3. Kosten

    Leg de verplaatsings-, materiaal- en arbeidskosten goed naast elkaar. En ga tegelijk nauwgezet na welke werken inbegrepen zijn in de offertes en welke niet. Sommige bedrijven nemen bijvoorbeeld ook de werkzaamheden voor de zandcementvloer mee in hun prijsopgave, terwijl anderen dat niet doen.

  4. Garantie en service na verkoop

    Hoe langer de garantietermijn op je vloerverwarming, hoe meer vertrouwen een vakbedrijf heeft in zijn producten en diensten. Daarnaast is ook de dienst na verkoop een aandachtspunt. Ga na op welke dienstverlening je kan rekenen als er een defect is, als je nog vragen hebt, …

  5. Recensies & referenties

    Een fiere vakspecialist toont je graag eerdere realisaties in andere woningen. Zo krijg je een goed beeld van de kwaliteit van zijn werk. Schuim zeker ook even het internet af om recensies van vorige klanten te bekijken.

Offertes aanvragen bij meerdere vakbedrijven? Dat kan snel, gratis en volledig vrijblijvend door gewoon het onderstaande offerteformulier in te vullen:

 

 

Offertes voor vloerverwarming ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde installateurs