Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Laminaat vloerverwarming

Laminaat vloeren lijken op een houten vloer, maar zijn eigenlijk een volledig ander materiaal. Eigenlijk is het een combinatie van materialen. Deze combinatie is een goed idee, omdat verschillende eigenschappen van verschillende materialen elkaar versterken. Bij slechts één materiaal heb je dat niet.

Laminaat vloeren hebben een bepaalde opbouw: de eerste laag is van kunststof. Daarop wordt een dun laagje vezelbord gelegd (hout), daarop wordt een bedrukte laag papier gelegd met daarin een houttekening of een tekening van een ander materiaal en om dit alles stevig te maken wordt daar nog een nieuwe laag kunststof over gezet als bescherming.

Voor laminaat met vloerverwarming te combineren moet je dus rekening houden met deze verschillende materialen. Hout zet uit en krimpt in, melanine (kunststof) mogen dan weer aan niet al te hoge temperaturen worden blootgesteld.

Graag een vrijblijvende offerte? Ontvang hier een prijsvoorstel op maat.

 

Laminaat en vloerverwarming?

Is vloerverwarming en laminaat combineerbaar met elkaar? Ja, maar er zijn wel enkele regels waar je je aan moet houden.

Er wordt bij laminaat in combinatie met vloerverwarming altijd aangeraden om met een warmwater systeem te werken. Niet alle elektrische systemen zijn immers geschikt in combinatie met laminaatvloeren. Als je toch voor het droge systeem kiest, zorg er dan voor dat de bekabeling in de vloer is ingegoten. Bij verwarmingsmatten of verwarming aan de oppervlakte kan laminaat dus niet. Kies altijd voor een ondervloer met lage warmteweerstand.

Een verplichting is wel dat de vloer zwevend wordt aangelegd. Vaak worden houten vloeren of laminaatvloeren verlijmd gelegd. Bij een zwevende plaatsing worden ze dus los op de ondervloer gelegd, zonder op enige manier vast te worden gehecht aan deze ondervloer. Hierdoor kan het laminaat uitzetten en krimpen en krijg je geen problemen met vochtophoping onder de vloer. Probeer ook altijd een vochtscherm onder het laminaat te leggen.

De maximale warmte waar het laminaat aan mag worden blootgesteld (contact temperatuur) ligt gemiddeld op 27°C (vraag dit zeker na aan je leverancier!), dit komt overeen met +/- 50°C die uit je ketel loopt.

 

vloerverwarming laminaat

 

Nadelen laminaat vloerverwarming?

Er zijn heel wat voorwaarden en regels waar je je aan moet houden als je kiest voor laminaat in combinatie met vloerverwarming. Dat op zich is al een groot nadeel, want je bent niet heel vrij in hoe je je vloer kunt gaan leggen.

Anderzijds is laminaat ook minder efficiënt voor de warmte. Zo mag je de vloerverwarming nooit te hoog zetten, maar anderzijds zal de vloerverwarming door de vele luchtlagen (zwevend leggen, ondervloer, cement) vastgehouden worden en minder aan de woning worden afgegeven. Je zult dus meer energie verbruiken voor minder warmte dan bij bijvoorbeeld een betegelde vloer.

 

Voorwaarden van laminaat met vloerverwarming

Op de eerste plaats zal je bij het gebruik van laminaat rekening moeten houden met het isolatiemateriaal. Het isolatiemateriaal kan de oorzaak zijn dat een vloerverwarming niet goed zal werken.

Wanneer je dus toch laminaat wilt leggen, in bijvoorbeeld de woonkamer, is het goed om een speciale isolatie te gebruiken. Wanneer je de laminaatvloer gaat leggen, zal je rekening moeten houden met de werking van het hout. Omdat hout, als het warm wordt, uitzet moet hij niet vast tegen de muur worden gelegd. Wanneer dat wel het geval zou zijn, en de vloer zet door de verwarming uit, zal de vloer omhoog worden gedrukt. Daar moet je rekening mee houden bij de aanschaf en het leggen van het laminaat.

 

De eigenschappen van laminaat die geschikt is voor vloerverwarming.

Laminaat dat gebruikt kan worden met een vloerverwarming moet voldoen aan 4 voorwaarden:

1. Warmtegeleiding. Het laminaat moet de eigenschap bezitten dat het de warmte niet tegenhoudt. Het laminaat dat gebruikt wordt bij een vloerverwarming is dunner dan normaal laminaat.

2. Geen ondervloer vereist. Wanneer er normaal laminaat wordt gebruikt dan is daarbij een ondervloer nodig. Omdat dit het isolerende effect versterkt, zal er veel warmte verloren gaan waardoor de energiekosten stijgen.

3. Om ervoor te zorgen dat de ruimte die verwarmd moet worden voldoende is, moeten er naast de vloerverwarming ook radiatoren worden toegepast.

Indien je echter speciaal laminaat gebruikt zal je geen radiatoren nodig hebben. Het laminaat, dat speciaal voor vloerverwarming is gemaakt is dun, zodat de warmte goed wordt geleid. Je kunt dan optimaal genieten van je vloerverwarming.

 

Verkoelen met laminaat

Velen vragen zich af of het mogelijk is om met laminaat je huis te verkoelen. Daarop kunnen we dan bevestigend antwoorden. Vloerkoeling werkt in principe hetzelfde als vloerverwarming. Indien je koud water door de buizen laat lopen, wordt het huis gekoeld. Je kunt je huis met een airco verkoelen, maar door het gebruik van de vloerverwarming is het verkoelen aangenamer.

 

Onderhoud

Wanneer je lang wilt blijven genieten van je vloer is het van groot belang dat je de onderhoudsadviezen naleeft. Door het gebruik van een vloerverwarming zal het hout sneller uitdrogen. Daarom moet je het hout met een vaste regelmaat schoonmaken en voeden.

Een laminaatvloer met een vloerverwarming is mogelijk. Je moet je daarvoor wel goed laten voorlichten en het juiste laminaat gebruiken. Laat de laminaatvloer leggen door de specialist. Hij weet namelijk precies wat de vereisten zijn van het laminaat in combinatie met een vloerverwarming. Je wilt, wanneer de vloer gelegd is, toch optimaal genieten van de vloer en de verwarming.

 

Offertes voor vloerverwarming ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde installateurs