Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Vloerverwarming badkamer

Vloerverwarming is perfect mogelijk in de badkamer. Door hier vloerverwarming te leggen heb je het altijd heerlijk warm als je uit de douche of het bad stapt. Maar wat is nu de beste soort vloerverwarming? Hoeveel kost het? En waar moet je opletten wanneer je deze aanlegt? In dit artikel lees je alles over vloerverwarming in de badkamer en ontdek je het antwoord op enkele veelgestelde vragen.

Ga snel naar:
Soorten vloerverwarming badkamer
Kosten vloerverwarming badkamer
Vloerverwarming in badkamer aanleggen
Aandachtspunten + tips vloerverwarming badkamer
FAQ vloerverwarming in badkamer
Vergelijk vrijblijvend offertes

 

 

Is vloerverwarming in de badkamer aangeraden?

Soms twijfelen mensen of ze nu wel of geen vloerverwarming in de badkamer zouden aanleggen, aangezien ze deze ruimte vaak niet zoveel gebruiken als andere ruimtes. Toch is het erg aangenaam om in je badkamer te kunnen genieten van een comfortabele temperatuur in de ruimte en onder je voeten. Vloerverwarming in je badkamer biedt daarnaast ook nog heel wat andere voordelen:

 • Lager energieverbruik: met vloerverwarming heeft de ruimte een grotere warmteopslagplaats en kan je deze dus zuiniger verwarmen. Je energieverbruik daalt daardoor met tot wel 20%.
 • Weinig onderhoud: vloerverwarming vereist minder onderhoud dan een traditionele installatie. Het volstaat meestal om om de 4 jaar je vloerverwarming te laten onderhouden.
 • Plaatsbesparend: vloerverwarming ligt onder je vloertegels. Je hoeft dus geen radiatoren meer te gebruiken, waardoor je meer plaatst hebt voor andere dingen zoals je meubels.
 • Beter voor je gezondheid: vloerverwarming geeft nauwelijks stralingswarmte af. Daardoor zijn er weinig luchtverplaatsingen en is er een optimalere luchtvochtigheid in de ruimte.
 • Onzichtbaar & geruisloos: vloerverwarming in je badkamer zie je niet. Bovendien is het ook volledig geruisloos. Je hebt dus geen last van radiatoren aan je muren of storend gezoem.

Meer info over vloerverwarming in je badkamer? Een vloerverwarming specialist kan je verder informeren over de voordelen en de mogelijkheden. Vind een specialist in jouw buurt.

elektrische vloerverwarming badkamer

 

Soorten vloerverwarming badkamer

Er bestaan verschillende soorten vloerverwarming die je in je badkamer kan laten aanleggen. We gaan hieronder even dieper in op de 3 meest voorkomende soorten vloerverwarming met elk hun voor- en nadelen en een richtprijs:

 

1. Elektrische vloerverwarming badkamer

Dit type vloerverwarming werkt op elektriciteit en is de meest gebruikte soort vloerverwarming in de badkamer. In kleinere ruimtes is elektrische vloerverwarming namelijk erg rendabel omdat de stroomkosten beperkt blijven. Bovendien is het ook de meest interessante manier om vloerverwarming aan te leggen in een bestaande vloer. Er zijn namelijk geen grote renovaties nodig en ook de opbouwhoogte blijft beperkt. Daartegenover staat wel een hoger energieverbruik. Daardoor is elektrische vloerverwarming niet erg geschikt voor grotere ruimtes en wordt deze vaker als bijverwarming gebruikt.

 

Voor- en nadelen elektrische vloerverwarming badkamer

 • Kortere opwarmtijd dan warmwater vloerverwarming
 • Kleinere opbouwhoogte in de vloer
 • Minder breekwerk nodig, en dus ook goedkoper en sneller
 • Verwarming onafhankelijk van cv-installatie

 

 • Hoger energieverbruik
 • Tragere reactietijd

 

Kosten elektrische vloerverwarming badkamer

Gemiddeld kost elektrische vloerverwarming € 60 à 70 per m² (excl. btw en incl. plaatsing). De kosten om elektrische vloerverwarming in je badkamer te installeren, hangen voornamelijk af van de uitvoering en de oppervlakte van je ruimte.  Vergelijk vrijblijvend prijsvoorstellen op maat.

 

2. Warmwater vloerverwarming badkamer

Warmwater vloerverwarming is aangesloten op een traditionele cv-installatie. Het verwarmt de ruimte met warm water dat door een netwerk van buizen in de vloer loopt. Je hebt hierbij de keuze tussen een nat (buizen rechtstreeks in dekvloer) of een droog systeem (buizen in voorgevormde isolatieplaten), of je kan de vloerverwarming laten infrezen. Bij warmwater vloerverwarming moet er altijd een bepaalde opbouwhoogte beschikbaar zijn. Dit type vloerverwarming is vooral aangewezen wanneer in de rest van de woning al warmwater vloerverwarming ligt of wanneer je sowieso je badkamer renoveert.

 

Voor- en nadelen warmwater vloerverwarming badkamer

 • Minder energiekosten
 • Ook geschikt als hoofdverwarming of in grotere badkamers
 • Kan je ook gebruiken voor vloerkoeling

 

 • Moeilijker aan te leggen
 • Langere opwarmtijd

 

Kosten warmwater vloerverwarming badkamer

De kosten voor warmwater vloerverwarming variëren afhankelijk van verschillende factoren zoals het oppervlak, de eventuele uitbreekwerken, het gekozen systeem (nat, droog of infrezen) voor je vloerverwarming… Gemiddeld mag je rekenen op een prijs tussen € 30 en 65 per m² (excl. btw en incl. plaatsing) voor warmwater vloerverwarming in je badkamer. Vergelijk vrijblijvend prijsvoorstellen op maat.

 

3. Infrarood vloerverwarming badkamer

Bij deze soort vloerverwarming worden er infraroodmatten onder je badkamervloer gelegd. Infraroodmatten verwarmen met infraroodstraling eerst de objecten in je ruimte, die dan de warmte uitstralen naar de rest van de ruimte. Daardoor wordt de warmte gelijkmatig verspreid, wat aangenaam aanvoelt. Dit is een redelijk geavanceerde techniek, waardoor deze vloerverwarming wel wat duurder is. Infrarood vloerverwarming vereist slechts een beperkte opbouwhoogte en is met de nodige kennis redelijk snel te plaatsen.

 

Voor- en nadelen infrarood vloerverwarming badkamer

 • Korte opwarmtijd
 • Aangenaam en gelijkmatig warmtecomfort over de hele ruimte
 • Energiezuinig, weinig warmte gaat verloren
 • Weinig opbouwhoogte nodig

 

 • Duurder in aankoop dan andere soorten vloerverwarming
 • Hoger verbruik dan andere soorten wanneer het gebruikt wordt in grote ruimtes

 

Kosten infrarood vloerverwarming badkamer

De kosten voor infrarood vloerverwarming in je badkamer liggen doorgaans hoger dan bij andere soorten vloerverwarming. Voor de infrarood vloermatten betaal je gemiddeld € 50 à 75 per m² (excl. btw en incl. plaatsing). Daarbij komen wel nog de kosten voor de extra isolatie die nodig is, de kosten voor de thermostaat en de eventuele montagekosten. Vergelijk vrijblijvend prijsvoorstellen op maat.

 

Welke vloerverwarming in de badkamer aanleggen?

Welke vloerverwarming je nu best kiest voor je badkamer, hangt af van je persoonlijke situatie, budget en wensen. Als je bijvoorbeeld al warmwater vloerverwarming in de rest van je woning hebt, dan kan je deze eenvoudig laten doorlopen in je badkamer. Ben je echter op zoek naar een vlot aan te leggen alternatief dat je als bijverwarming kan gebruiken in je badkamer? Dan is elektrische vloerverwarming sterk aangeraden.

Ontvang advies op maat! Een vloerverwarming specialist geeft je advies over de meest geschikte vloerverwarming voor je badkamer, rekening houdende met je wensen, voorkeuren en budget. Kom in contact met specialisten in de buurt.

 

Vloerverwarming badkamer kosten

Vloerverwarming in de badkamer kost gemiddeld € 30 à 70 per m² (excl. btw en incl. plaatsing). Er zijn wel tal van factoren die de uiteindelijk prijs kunnen beïnvloeden. Denk maar aan de soort vloerverwarming, de afmetingen van de ruimte, de kwaliteit van de vloerverwarming, eventuele extra’s, de sloop- en opbouwkosten… In de tabel hieronder geven we een overzicht van de gemiddelde kosten voor de verschillende soorten vloerverwarming:

Soort vloerverwarmingGemiddelde prijs per m² (excl. btw en incl. plaatsing)
Elektrische vloerverwarming € 60 à 70
Warmwater vloerverwarming € 30 à 65
Infrarood vloerverwarming € 50 à 75

Benieuwd naar de exacte kosten voor vloerverwarming in jouw badkamer? Vraag dan zeker offertes aan bij meerdere vloerverwarming specialisten. Zo krijg je een goed beeld van de totaalprijs, maar ook uitvoertermijnen, adviezen… voor jouw project. Vergelijk vrijblijvend prijsvoorstellen op maat.

 

 

vloerverwarming badkamer

 

Vloerverwarming badkamer aanleggen

De plaatsing van vloerverwarming verschilt afhankelijk van de gekozen soort vloerverwarming. Ook de opbouw van de eventueel bestaande vloer speelt daarbij een rol. Meestal zal een vakman bij de aanleg van vloerverwarming eerst isolatie leggen, nadien de vloerverwarming plaatsen en tot slot leidingen aansluiten en de vloer afwerken. Kan je dit nu zelf uitvoeren of doe je toch beter een beroep op een ervaren vloerverwarming installateur?

 

Zelf vloerverwarming in de badkamer leggen

Als je beschikt over de nodige kennis, handigheid en expertise, kan je de vloerverwarming zelf plaatsen. Je moet dan geen arbeidskosten betalen. Daartegenover staat wel dat je makkelijk een fout kan maken, bijvoorbeeld bij het legpatroon, de keuze voor de soort vloerverwarming, de vloeropbouw… Als er zich daarbij een probleem voordoet, ben je bovendien zelf verantwoordelijk voor eventuele extra kosten. Als je niet zo handig bent, schakel je dus best een ervaren installateur in.

 

Vloerverwarming in badkamer laten leggen

Door een beroep te doen op een erkende installateur ben je er zeker van dat je vloerverwarming in de badkamer correct geplaatst is en je deze optimaal kan benutten. Daarnaast geniet je met een professional ook nog van volgende voordelen:

 • Advies op maat: wat is de meest geschikte soort vloerverwarming voor mijn badkamer? Hoe zet je je vloerverwarming best in? Welk legpatroon is het beste? Hoe moet de vloeropbouw eruit zien? Een installateur kan je helpen en adviseren bij al deze vragen.
 • Vlotte en correcte plaatsing: met zijn kennis en ervaring kan een installateur de vloerverwarming vrij snel plaatsen. Zo blijven de arbeidskosten beperkt en ben je zeker van een correct geplaatste vloerverwarming in je badkamer.
 • Garantie: geraakt er tijdens de plaatsing iets beschadigd? Of stoot je binnen de garantieperiode op een probleem met je vloerverwarming? Dan dekt een installateur alle bijkomende kosten om dit op te lossen.

Een vloerverwarming installateur inschakelen biedt dus tal van voordelen. Door meerdere offertes te vergelijken, kan je vaak ook nog extra kosten besparen. Start je offerteaanvraag hier.

 

Aandachtspunten vloerverwarming badkamer (+TIPS)

Als je vloerverwarming in de badkamer wil plaatsen, zijn er een aantal belangrijke aandachtspunten waar je best rekening mee houdt. We zetten ze hieronder op een rijtje en geven je enkele nuttige tips over vloerverwarming:

 1. Vloerverwarming in de badkamer heeft een lange opwarmtijd

  Een nadeel van vloerverwarming in de badkamer is dat je deze vaak voor korte tijd moet aanzetten, omdat je vrij weinig tijd in een badkamer spendeert in vergelijking met een slaapkamer of woonkamer. Als je dan een douche of bad wilt nemen, duurt het wel een poosje voor de ruimte opgewarmd is.

  TIP: een mogelijke oplossing hiervoor zijn timers voor je vloerverwarming. Je kan daarnaast ook steeds de verwarming wat op voorhand aanzetten zodat deze goed in werking is wanneer je je ruimte wilt gebruiken.

 2. Vloerverwarming vraagt een investering

  Vloerverwarming vraagt altijd een investering. Natuurlijk zijn er daarbij wel prijsverschillen tussen de verschillende soorten vloerverwarming.  Elektrische vloerverwarming is bijvoorbeeld duurder in aankoop en verbruik dan warmwater vloerverwarming, maar de opbouw van elektrische verwarming is wel goedkoper. Infrarood heeft in de meeste gevallen een duurdere totaalprijs dan de andere soorten vloerverwarming.

  TIP: vloerverwarming in een nat systeem of ingefreesde vloerverwarming zijn doorgaans de goedkoopste soorten. Om de kosten te beperken, kan je er ook voor kiezen om de vloerverwarming enkel als bijverwarming te gebruiken.

 3. Vloerverwarming moet onder je tegels liggen

  Bij het grootste deel van de soorten vloerverwarming moeten de leidingen, matten… in de ondergrond van je tegels liggen. Bij een nieuwbouw vormt dit uiteraard geen probleem. Maar als je vloerverwarming wil leggen in een bestaande vloer komt hier meestal wel wat werk bij kijken. Je moet dan ook rekening houden met extra kosten voor uitbreekwerken, nieuwe vloerafwerking…

  TIP: als je de werken wil beperken, kan je ervoor kiezen om sleuven te slijpen. Hier leg je dan de leidingen in. Een andere optie is om de plaatsing van vloerverwarming te combineren met andere renovatiewerken zoals een complete badkamerrenovatie.

 4. Vloerverwarming is moeilijk aan te passen of te herstellen

  Als je vloerverwarming beschadigt raakt, is dit moeilijk te herstellen. Ook wanneer je na de plaatsing nog aanpassingen wilt doorvoeren aan het legpatroon, de opbouw, de leidingen… is dit een vrij ingewikkeld werkje, waarbij de kosten snel kunnen oplopen.

  TIP: om te vermijden dat je herstellingen of aanpassingen moet doorvoeren nadat je vloerverwarming gelegd is, schakel je best een erkende installateur in. Deze weet perfect hoe hij de vloerverwarming optimaal moet plaatsen. Vind een professional in de buurt.

 

Veelgestelde vragen vloerverwarming in de badkamer

Heb je nog vragen over badkamervloerverwarming? Misschien vind je antwoord dan hieronder bij de veelgestelde vragen:  • Wat is de ideale temperatuur voor vloerverwarming in de badkamer?

   De ideale temperatuur voor je vloerverwarming hangt af van je persoonlijke voorkeuren. Het is aangeraden om in je badkamer een temperatuur van max. 24° aan te houden. Je vloerverwarming zet je daarbij best op een temperatuur tussen 25° en 35°, afhankelijk van het systeem.

   LET OP: zet de de verwarming niet te hoog. Het duurt even voor de hele ruimte verwarmd is, maar het is belangrijk om het systeem die opwarmtijd te geven. Als je de verwarming hoger zet, wordt het al snel te warm in de ruimte en verbruik je veel energie. Bovendien geeft de vloerverwarming ook nog warmte af als je deze uitzet. Je kiest dus beter voor een constante temperatuur om zo weinig mogelijk energie te verspillen.  • Wat is het verbruik van vloerverwarming in de badkamer?
   Het verbruik van vloerverwarming in je badkamer, hangt af de ingestelde temperatuur, hoe lang en hoe vaak je de vloerverwarming gebruikt, de isolatie, de weersomstandigheden… Bij koude buitentemperaturen en in een goed geïsoleerde woning verbruikt elektrische vloerverwarming gemiddeld 30W/m². Dat komt met de huidige energieprijzen neer op € 0,85 à 1 per uur. Hou er wel rekening mee dat je je vloerverwarming in de warmere maanden niet gebruikt en dat je ook slechts een beperkte tijd in je badkamer spendeert.


  • Kan vloerverwarming ook onder je bad of douche?
   Je kan vloerverwarming perfect onder een douche of bad plaatsen. Het is wel belangrijk dat deze correct geplaatst is en dat de vloer correct opgebouwd is. De warmte moet zich namelijk veilig en efficiënt doorheen de ruimte kunnen verspreiden. Sommige mensen vinden het niet nodig om onder de douche ook nog vloerverwarming te plaatsen, aangezien de douchevloer al snel genoeg opwarmt. Wanneer je een inloopdouche hebt, is het echter wel interessant om de vloerverwarming gewoon door te trekken onder je douchevloer. Vraag hierbij zeker advies aan een professional via onze offerteservice.


  • Kan je vloerverwarming in de badkamer combineren met vloerisolatie?
   Vloerverwarming kan je zeker combineren met vloerisolatie en is zelfs aangeraden om zo energiezuinig mogelijk je ruimte te kunnen verwarmen. Welk isolatiemateriaal je daarbij gebruikt, is afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren en de beschikbare opbouwhoogte. Vaak wordt gekozen voor drukvaste isolatieplaten, omdat de isolatiewaarde hiervan zelfs bij een dunne laag al vrij hoog is. Vraag zeker advies aan een specialist over de combinatie van vloerverwarming en geschikte vloerisolatie.


  • Moet (elektrische) vloerverwarming in de badkamer altijd aan?

   Het kost veel energie om je vloerverwarming volledig te laten opwarmen als deze lang heeft uitgestaan. Daarom kan het verstandig zijn om de vloerverwarming niet volledig uit te zetten wanneer je je badkamer niet gebruikt, maar om de temperatuur gewoon wat lager in te stellen. Dat is vooral het geval voor warmwater vloerverwarming.

   Elektrische vloerverwarming warmt sneller op en kan je eventueel wel uitschakelen. De energiekosten kunnen namelijk snel oplopen wanneer je deze altijd aan laat staan. Als de buitentemperatuur wat zachter is, is het ook niet meer nodig om je vloerverwarming altijd aan te laten staan. Het antwoord op deze vraag hangt dus vooral af van het weer en je persoonlijke voorkeur.

 

 

Offertes voor vloerverwarming ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde installateurs