Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Vloerverwarming matten: voordelen & prijs

Bij vloerverwarming denk je in eerste instantie aan warmwaterbuizen onder je vloer. In sommige gevallen is het echter interessanter om te kiezen voor elektrische vloerverwarming matten. Die zijn namelijk makkelijker om te plaatsen en warmen je vloer ook sneller op. Wanneer zijn deze vloerverwarmingsmatten een goed idee? Hoeveel kost het per m²? En met welke aandachtspunten hou je rekening?

Ga snel naar:
Voordelen vloerverwarmingsmatten
Hoe vloerverwarming matten leggen?
Vloerverwarming matten: prijs
Belangrijke aandachtspunten
Mogelijke alternatieven
Vraag vrijblijvend meerdere offertes aan

 

 

Wanneer zijn vloerverwarming matten een goed idee?

Elektrische matten als hoofdverwarming zijn niet aanbevolen. Je stroomverbruik zou namelijk  behoorlijk stijgen, zelfs bij een goed geïsoleerde woning. Daarom kies je dan beter voor warmwater vloerverwarming. Maar wanneer laat je dan wel vloerverwarming matten leggen? Dit elektrische systeem is perfect voor het verwarmen van…

 1. Kleinere ruimtes als de badkamer, slaapkamer, …
 2. Ruimtes die je niet constant gebruikt: hobbyruimte, bureau, …

Interesse in elektrische matten als bijverwarming? Een ervaren installateur geeft je graag gericht advies over de mogelijkheden, de plaatsing, het vereiste vermogen, … Achteraf beslis je dan zelf of je voor zulke matten kiest. Start je gratis aanvraag hier

vloerverwarming matten

 

Voordelen vloerverwarmingsmatten

Matten voor vloerverwarming bestaan uit elektrische kabels, bevestigd op een glasvezelmat. Zulke elektrische matten zijn niet dikker dan 3 – 4 mm. Dit systeem is de meest gebruikte methode bij elektrische vloerverwarming en dat is ook zeker geen toeval. Met een elektrische vloerverwarmingsmat profiteer je namelijk van de volgende pluspunten:

 • Simpele plaatsing: in vergelijking met warmwater vloerverwarming zijn elektrische matten veel makkelijker om te plaatsen. Een expert brengt zulke matten eenvoudig aan op de bestaande vloer of op een afwerkchape. Bovenop de matten legt hij dan een dunne vloerafwerking als laminaat, keramische tegels, vinyl, …
 • Snelle opwarming van je vloer: een elektrische vloerverwarmingsmat warmt sneller op dan warmwater vloerverwarming. Dat komt omdat de matten net onder de eindvloer liggen. Zo kan er bijna geen warmte verloren gaan. Ook het vermogen van de elektrische kabels speelt hierbij een rol. Hoe hoger het vermogen, hoe korter de opwarmtijd. Sowieso geniet je snel van warme voeten.
 • Weinig opbouwhoogte nodig: met een dikte van slechts 3 à 4 mm nemen vloerverwarmingsmatten erg weinig opbouwhoogte in beslag. Zo passen zulke matten in elke ruimte en krijg je geen problemen met je plinten, deuren, …
 • Onafhankelijk van je cv-installatie: matten voor vloerverwarming hebben een aparte thermostaat en werken dus los van je centrale verwarming. Kortom, je gebruikt deze bijverwarming dus alleen als het nodig is. Denk bv. aan vloerverwarming matten in de badkamer die je een kwartiertje voor het douchen snel even aanzet.

 

Hoe vloerverwarming matten leggen?

Een complete set voor elektrische vloerverwarming bestaat uit vloerverwarmingsmatten, een aparte thermostaat en een vloersensor. Ben je handig? Dan kan je zulke matten eventueel zelf leggen. Wie minder kluservaring heeft, kan nog een vakspecialist inschakelen. Die gaat snel te werk en volgt deze stappen:

 

 1. Ondergrond voorbereiden

  Elektrische matten voor vloerverwarming kan je gewoon op je bestaande vloer laten aanbrengen. Breekwerken zijn dus niet nodig. Het kan wel dat de vakspecialist je huidige vloerbekleding zal moeten opschuren en egaliseren voor hij de matten plaatst. Gaat het om een grotere vloerrenovatie, inclusief chapewerken? Dan plaatst de expert de matten op je afwerkchape.

 2. Vloerverwarmingsmatten leggen

  In een volgende fase plaatst de vakspecialist een speciale (geluids)isolerende folie op je vloer of chape, gevolgd door de elektrische matten voor vloerverwarming zelf. Bij het vermogen houdt hij rekening met de oppervlakte van de ruimte en je gewenste opwarmtijd.

 3. Nieuwe afwerkvloer leggen

  Ten slotte werkt de expert de matten voor vloerverwarming af met een nieuwe eindvloer. Keramische tegels kan hij bv. direct aanbrengen in een tegellijm of in de egalisatielaag. Vloerverwarming matten onder laminaat zijn zelfs nog simpeler. De laminaat plaatst hij ‘zwevend’ op de ondervloer met de matten (zonder nagels of lijm).

Op zoek naar een vakspecialist om vloerverwarmingsmatten te leggen? Via onze offerteservice kom je vrijblijvend in contact met meerdere geschikte experts in je buurt. Zo kan je gericht hun voorstellen vergelijken. Ontvang gratis advies en prijzen op maat!

 

Vloerverwarming matten: prijs

De kosten voor vloerverwarming matten hangen vooral af van de oppervlakte van de ruimte en het gekozen vermogen. Ook het merk van de matten kan een rol spelen voor de eindprijs van je project. Gemiddeld kan je rekenen op een prijs van 60 à 70 euro per m² (excl. btw, incl. plaatsing).

Interesse in een totaalprijs voor je project? Verschillende installateurs maken graag een vrijblijvende prijsofferte voor je op. Die kan je niet alleen qua prijs vergelijken, maar ook op gebied van adviezen, werkwijzen, inbegrepen werkzaamheden, … Vergelijk nu offertes van 2 à 3 experts in je buurt!

 

vloerverwarmingsmatten

 

Belangrijke aandachtspunten

Wil je zeker zijn van een optimale warmteafgifte, een snelle reactietijd, … van je elektrische vloerverwarming? Dan moet je rekening houden met een aantal aandachtspunten bij de installatie. We zetten er enkele op een rijtje:

 • Isolatie onder de vloerverwarmingsmatten: wil je een te hoog stroomverbruik voorkomen? Dan moet je zorgen voor een goede isolatie onder de elektrische matten. Zo vermijd je warmteverlies naar onder toe. Je kan bv. ook je kelderplafond laten isoleren, maar een vakspecialist brengt meestal onder de matten ook al een folie aan. Die houdt de opgewekte warmte vast en werkt ook geluidsisolerend. Ideaal bij tussenverdiepingen, appartementen, flats, …
 • Vermogen van de elektrische matten: matten voor vloerverwarming zijn meestal verkrijgbaar met een vermogen van 150 of 200 Watt per m².  Gaat het bv. om een kleine badkamer die je zo snel mogelijk wil opwarmen? Dan is een vermogen van 200 Watt aangeraden.
 • Type vloerafwerking: het is vooral belangrijk om voor een eindvloer te kiezen die warmte goed geleidt. Let wel op: sommige matten zijn geschikt voor een bepaald type vloerafwerking. Zo zijn er elektrische matten op maat van een tegelvloer, maar ook matten die beter passen bij een afwerking van laminaat of vinyl.
 • Omvang en gebruik van de ruimte: bij je keuze voor vloerverwarming moet je rekening houden met de specifieke ruimte die je wil verwarmen. In hoeverre gebruik je deze en hoe groot is die? Bij grotere ruimtes die je vaker gebruikt, kan warmwater vloerverwarming namelijk voordeliger zijn dan matten.

 

Mogelijke alternatieven

Naast elektrische matten zijn er natuurlijk nog andere mogelijkheden als je vloerverwarming wil leggen. De beste keuze hangt af van je situatie en je renovatieplannen. Twee alternatieven op een rijtje:

 

Vloerverwarming infrezen of matten?

Bij een kleine vloerrenovatie kan je ook vloerverwarming laten infrezen in je dekvloer. Een vakspecialist freest dan sleuven in je chape om daar de buizen voor je vloerverwarming in te leggen. Dit systeem kan functioneren als hoofdverwarming, maar ook als bijverwarming in je badkamer. Let op: deze werken zijn wel complexer dan elektrische matten. Doe-het-zelven is hierbij zeker geen optie.

Richtprijs vloerverwarming infrezen: € 30 à 45 per m², incl. plaatsing en excl. btw en eindvloer

 

Warmwater vloerverwarming of matten?

Gaat het om grotere ruimtes om te verwarmen? In dat geval gebruik je vloerverwarming beter als hoofdverwarming dan als bijverwarming. Zo vermijd je een torenhoge stroomrekening. Bij nieuwbouw kan je kiezen voor natte vloerverwarming omdat je genoeg opbouwhoogte hebt. De verwarmingsbuizen liggen dan in de natte chapelaag. Bij een grote renovatie is het droge systeem een betere keuze. Omdat de buizen dan in voorgevormde isolatieplaten liggen, heb je minder opbouwhoogte nodig (13 à 18 cm).

Richtprijs warmwater vloerverwarming: € 30 à 65 per m², incl. plaatsing en excl. btw en eindvloer

 

Welk type vloerverwarming kies ik?

Dat hangt vooral van je situatie af. Gaat het om een grotere of kleinere kamer? Hoeveel gebruik je de ruimte? En hoeveel opbouwhoogte heb je ter beschikking? Om de juiste keuzes te maken, vraag je advies op maat aan een ervaren specialist in vloerverwarming. Die luistert naar jouw wensen, analyseert de ruimte en stelt een oplossing op maat voor.

Gratis advies van experts in vloerverwarming? Vul dan het onderstaande offerteformulier in en 2 à 3 experts nemen contact met je op:

 

 

Offertes voor vloerverwarming ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde installateurs