Vloerverwarming-advies.nl Hét grootste vergelijk- en adviesplatform

Vloerverwarming met warmtepomp

Steeds meer huishoudens zijn op zoek naar een energiezuinige manier voor het verwarmen van het water van de vloerverwarming. Een van de nieuwste technieken op dit gebied is verwarming door middel van een warmtepomp.

In dit artikel gaan we in op wat deze manier van vloerverwarming precies inhoudt, wat de voor- en de nadelen zijn en hoe de prijzen liggen.

 

Wil je graag een gratis prijsofferte voor een warmtepomp ontvangen? Vraag hier gratis offertes aan.

 

 

Wat is een warmtepomp?

Een warmtepomp is niets anders dan een apparaat dat warmte verplaatst. Een warmtepomp haalt warmte uit de lucht of uit de grond en zorgt ervoor dat je deze warmte kunt gebruiken om je huis te verwarmen of te voorzien van warm water. Er zijn ook warmtepompen die kunnen koelen, dan gebruik je de warmtepomp als airco.

 

Hoe werkt een warmtepomp?

De warmtepomp haalt warmte uit de lucht of uit de grond en blaast dit langs een verdamper.

In de verdamper wordt een vloeistof (vergelijkbaar met de koelvloeistof van een auto) verdampt tot gas. Verderop in het systeem drukt een compressor het gas weer samen. Hierbij komt veel warmte vrij en deze warmte gaat naar een warmtewisselaar. De warmtewisselaar zorgt ervoor dat de warmte gebruikt kan worden voor de centrale verwarming en warm water.

 

Vloerverwarming met een warmtepomp

Vloerverwarming met een warmtepomp verschilt niet van een ‘traditionele’ vloerverwarming waarbij er door middel van slangen de vloer opgewarmd wordt met warm water. Het enige verschil is dat niet een cv-ketel de vloerverwarming aanstuurt, maar de warmtepomp.

 

Voordelen van vloerverwarming met een warmtepomp

Vloerverwarming door middel van een warmtepomp biedt veel voordelen. Ten eerste heb je minder energiekosten en ten tweede maak je gebruik van ‘schone’ energiebronnen. We zetten alle voordelen nog even voor je op een rijtje:

 • Een vloerverwarming met warmtepomp is energiezuinig en daarmee bespaar je op de stookkosten.
 • Behalve in de koude maanden van het jaar je woning verwarmen, is het ook mogelijk om ’s zomers je woning af te laten koelen via vloerkoeling.
 • Vloerverwarming met een warmtepomp is toepasbaar op vrijwel alle soorten vloeren.

 

Nadelen van vloerverwarming met een warmtepomp

Het belangrijkste nadeel van vloerverwarming met een warmtepomp is de hoge aanschafprijs. Daarbij moet je huis ook geschikt zijn voor vloerverwarming met een warmtepomp. Vooral in bestaande huizen kan het aanleggen van vloerverwarming met een warmtepomp behoorlijke kosten met zich meebrengen (meer over deze kosten vind je verder in dit artikel).

 

Wil je graag een gratis prijsofferte voor een warmtepomp ontvangen? Vraag hier gratis offertes aan.

 

vloerverwarming warmtepomp water water

 

Soorten warmtepompen

Er zijn grofweg vier soorten warmtepompen. Welke warmtepomp je kiest, is volledig afhankelijk van je woonsituatie, je budget en je persoonlijke voorkeur.

 

 • De lucht- water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp onttrekt warmte uit de lucht. Die warme lucht gaat via een watercircuit naar de woning. Daar wordt deze warmte weer gebruikt voor de warmwatervoorziening en om het huis te verwarmen. Dit systeem is zeer goed te combineren met een vloerverwarming. Een lucht-water warmtepomp wordt het meest toegepast in bestaande huizen, omdat je voor dit systeem geen ingrijpende aanpassingen hoeft te doen.

 

 • De lucht- lucht warmtepomp

Een lucht-lucht warmtepomp onttrekt warmte uit de lucht en brengt dit in de woning. In de zomer werkt het systeem net andersom en brengt het koude lucht in de woning, waardoor de lucht-lucht warmtepomp als airco werkt. De lucht-lucht warmtepomp kan op verschillende plaatsen in een ruimte geplaatst worden. Zo heb je een wand-, een plafond en een vloermodel.

 

 • De grond- water warmtepomp

Een grond-water warmtepomp maakt gebruik van de aardwarmte. Er wordt een buizensysteem in de grond geplaatst dat warmte uit de grond haalt. Deze warmte wordt net als bij een lucht-water warmtepomp via een watercircuit naar de woning vervoerd. Bij een grond-water warmtepomp moet je wel rekening houden met veel bijkomende ingrepen (diepteboringen) en daarbij behorende kosten. Verder moet je beschikken over voldoende grondoppervlak en een zeer goed geïsoleerd huis.

 

 • De water- water warmtepomp

De water-water warmtepomp onttrekt warmte uit het grondwater. Grondwater blijft aardig op temperatuur. Zelfs in de winter heeft het nog altijd een temperatuur van zeven tot twaalf graden Celsius. Daarbij heeft grondwater bijna altijd een constante temperatuur.

Er zal een dieptepomp moeten worden aangelegd die het grondwater oppompt en daarnaast heb je ook lozingsput nodig voor het gebruikte grondwater. Dit vraagt wel de nodige investeringskosten. De water- water warmtepomp heeft wel het hoogste rendement van alle warmtepompsystemen.

 

 • De hybride warmtepomp

De hybride waterpomp is een combinatie van een waterpomp en een cv-ketel. Deze pomp is bij uitstek geschikt voor een bestaande woning, omdat de warmtepomp geplaatst kan worden in vrijwel elke woning met een gasaansluiting. De hybride warmtepomp onttrekt warmte aan de buitenlucht. Bij koude dagen, als het rendement laag ligt, zorgt de cv-ketel voor bijverwarming.

 

Wil je graag een gratis prijsofferte voor een warmtepomp ontvangen? Vraag hier gratis offertes aan.

 

warmtepomp vloerverwarming prijs

Prijzen van waterpompen

Soort warmtepomp Gemiddelde prijs, incl. installatiekosten
Lucht-lucht warmtepomp € 4.000 – € 8.000
Hybride warmtepomp € 5.000 – € 7.000
Lucht-water warmtepomp € 4.000 – € 8.000
Water-water warmtepomp € 15.000 – € 20.000
Grond-water warmtepomp € 10.000 – € 15.000

Wil je graag een gratis prijsofferte voor een warmtepomp ontvangen? Vraag hier gratis offertes aan.

 

Zoals je ziet liggen de prijzen van de grond-water warmtepomp en de water-waterpomp aan de hoge kant. Dit komt omdat de installatiekosten van deze pompen behoorlijk hoog zijn. Deze pompen hebben wel het meeste rendement. Een goed alternatief is dan de lucht-lucht of de lucht-water warmtepomp. Deze hebben minder rendement, maar zijn ook (fors) goedkoper in aanschaf.

Voor bestaande woningen, zeker als ze matig geïsoleerd zijn, is een hybride warmtepomp eigenlijk de beste oplossing. Als je op zoek bent naar een leuke besparing op je huidige energiesysteem dan is dit de beste keuze.

 

De levensduur van vloerverwarming met een warmtepomp

De gemiddelde levensduur van een warmtepomp is door de experts vastgesteld op 15 tot 20 jaar. In de praktijk blijkt echter dat de meeste warmtepompen zeker 30 jaar meegaan. Dit geldt dan vooral bij goed onderhoud. Je kunt de levensduur verlengen door een buffervat te plaatsen. Dit buffervat zorgt ervoor dat de compressor (het hart van het systeem) niet te vaak hoeft te stoppen en te starten, wat de levensduur aanzienlijk verlengt.

 

Subsidie

Bij het plaatsen van een warmtepomp kom je mogelijk in aanmerking voor de zogenaamde ISDE subsidie. Om aanspraak te kunnen maken op deze subsidie moet je tenminste 2 energiebesparende maatregelen uit laten voeren.

Daarnaast zijn er per gemeente ook vaak mogelijkheden om subsidie te krijgen. Dit verschilt per gemeente en je kan daarom het beste in je eigen gemeente informeren, of er een dergelijke subsidie bestaat en of je daarvoor in aanmerking komt.

 

Vloerverwarming met een warmtepomp bij renovatie

Hoewel de warmtepompen duur zijn in aanschaf, zijn ze het in het gebruik heel voordelig. Warmtepompen zijn namelijk zeer energiezuinig en hebben nauwelijks onderhoud nodig. Een nadeel is dat warmtepompen vrijwel alleen in nieuw te bouwen huizen geplaatst kunnen worden. Dit komt omdat het rendement van een warmtepomp het hoogst is in combinatie met een uitgekiend verwarmingssysteem, zoals bijvoorbeeld vloerverwarming.

In de meeste bestaande huizen is dit niet aanwezig. Daarbij moet het huis ook zeer goed geïsoleerd zijn, wat in bestaande huizen meestal toch minder goed is dan in nieuw op te leveren huizen. Vaak moet er ook extra leidingwerk gelegd worden. Alles tezamen brengt dit een zodanige extra investering met zich mee dat het besparingsvoordeel nagenoeg weg is. Als je dus je huis toch al gaat renoveren is het een goed idee om bij de renovatie direct vloerverwarming met een warmtepomp te installeren.

 

Offertes voor vloerverwarming ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde installateurs