Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Vloerverwarming met warmtepomp

Steeds meer mensen gaan op zoek naar een energiezuinige manier om het water van de vloerverwarming te verwarmen. Dit kan uitstekend met een warmtepomp. Hoe werkt vloerverwarming met een warmtepomp precies? Welke warmtepompen zijn hiervoor geschikt? Kan elk type vloerverwarming met een warmtepomp? Hoeveel kost het en wat zijn de voor- en nadelen? Je ontdekt het allemaal in dit artikel.

Ga snel naar: 
Welke warmtepomp / vloerverwarming is geschikt?
Kosten warmtepomp en vloerverwarming
Voordelen en nadelen
FAQ: enkele veelgestelde vragen
Ontvang vrijblijvend offertes

 

Waarom kiezen voor vloerverwarming met warmtepomp?

Zowel vloerverwarming als een warmtepomp werken op lage temperatuur. Hoe kleiner het temperatuurverschil tussen de bron (= de warmtepomp) en het afgiftesysteem (= de vloerverwarming), hoe beter het rendement van de warmtepomp en hoe minder energie er nodig is om de woning op te warmen.

 

Wanneer is vloerverwarming i.c.m. een warmtepomp een goede keuze?

Het rendement van een warmtepomp is het hoogst in zeer goed geïsoleerde woningen met een uitgekiend verwarmingssysteem zoals vloerverwarming. Daarom wordt vloerverwarming in combinatie met een warmtepomp doorgaans enkel in nieuwbouwwoningen geplaatst of bij ingrijpende energetische renovaties.

Is jouw woning geschikt voor vloerverwarming met een warmtepomp? Ontvang vrijblijvend advies en voorstellen op maat van ervaren vloerverwarming installateurs of warmtepomp installateurs.

warmwater vloerverwarming met warmtepomp

 

Welke warmtepomp voor vloerverwarming?

Niet elke warmtepomp is geschikt voor vloerverwarming. Hieronder vind je een overzicht van de verschillende soorten warmtepompen en hun compatibiliteit met vloerverwarming.

 

1. Lucht-water warmtepomp met vloerverwarming

De lucht-water warmtepomp onttrekt warmte aan de lucht. Die warme lucht gaat via een watercircuit naar de woning. Daar wordt deze warmte weer gebruikt voor de warmwatervoorziening en om het huis te verwarmen. Dit type warmtepomp wordt het meest toegepast in bestaande woningen omdat je voor dit systeem geen ingrijpende aanpassingen hoeft te doen. Daarom wordt de lucht-water warmtepomp in vele gevallen beschouwd als de ideale combinatie met vloerverwarming.

 

2. Hybride warmtepomp met vloerverwarming

De hybride warmtepomp is een combinatie van een lucht-water warmtepomp en een cv-ketel. Deze pomp is bij uitstek geschikt om te combineren met vloerverwarming in bestaande woningen. Een hybride warmtepop kan namelijk geplaatst worden in vrijwel elke woning met een gasaansluiting. Ook dit type warmtepomp onttrekt warmte aan de buitenlucht, maar bij een laag rendement (bv. op koude dagen) springt de cv-ketel bij om het water van de vloerverwarming op te warmen.

 

3. Grond-water warmtepomp met vloerverwarming

Een grond-water warmtepomp maakt gebruik van de aardwarmte. Een grond-water warmtepomp haalt via een buizensysteem in de grond warmte uit de bodem. Deze warmte wordt net als bij een lucht-water warmtepomp via een watercircuit naar de woning vervoerd. Een grond-waterwarmtepomp in combinatie met vloerverwarming heeft een hoog rendement, maar wordt enkel aangeraden bij nieuwbouwwoningen of ingrijpende energetische renovaties.

 

4. Water-water warmtepomp met vloerverwarming

De water-water warmtepomp onttrekt warmte aan het grondwater. Grondwater heeft een constante temperatuur, waardoor dit type warmtepomp het hoogste rendement heeft van alle warmtepompsystemen.

Een dieptepomp pompt het grondwater op en leidt het naar de warmtepomp, waar het grondwater zijn warmte afgeeft. Die warmte wordt dan gebruikt om het water voor de vloerverwarming op te warmen. Via een lozingsput gaat het afgekoelde water vervolgens terug naar de bodem. Net als de grond-water warmtepomp is ook deze geothermische warmtepomp enkel geschikt voor nieuwwoningen en bij ingrijpende energetische renovaties.

 

5. Lucht-lucht warmtepomp met vloerverwarming

De lucht-lucht warmtepomp is de enige warmtepomp die niet geschikt is voor vloerverwarming. Dit komt omdat het systeem niet verbonden wordt met de centrale verwarming, maar met ventilatoren in de woning. Het is dus niet mogelijk om deze luchtverwarming te combineren met vloerverwarming.

 

Wat is de beste warmtepomp voor vloerverwarming?

De beste warmtepomp in combinatie met vloerverwarming is doorgaans de lucht-water warmtepomp. Je kan dit type warmtepomp namelijk eenvoudig aansluiten op zowel nieuwe als bestaande vloerverwarming zonder grote aanpassingen. Hierdoor is de lucht-water warmtepomp de beste keuze voor bestaande woningen.

LET OP: elke situatie is anders. Daarom laat je je best informeren door een ervaren installateur. Die kan je adviseren over de beste oplossingen op maat van je wensen en situatie. Ontvang vrijblijvend advies en prijsvoorstellen op maat via de gratis offerteservice.

 

 

Welk type vloerverwarming aansluiten op warmtepomp?

Wanneer je vloerverwarming wilt aansluiten op een warmtepomp, kies je best voor warmwater vloerverwarming. Elektrische vloerverwarming is ook mogelijk, maar dit wordt eerder gebruikt als bijverwarming en dan vooral in combinatie met zonnepanelen om te hoge stroomkosten te vermijden.

Bij warmwater vloerverwarming kan je kiezen tussen:

Die laatste 2 soorten kunnen ook worden toegepast bij renovaties van bestaande woningen. Het natte systeem is vooral aangeraden voor nieuwbouw of ingrijpende renovaties.

Vloerverwarming plaatsen? Een vloerverwarming installateur bekijkt wat de beste oplossing is voor jouw situatie. Ontvang vrijblijvend advies en prijsvoorstellen op maat via de gratis offerteservice.

 

Lees onder de foto meer over de kosten, voor- en nadelen en FAQ.

vloerverwarming icm warmtepomp

 

Kosten warmtepomp en vloerverwarming

Warmwater vloerverwarming kost gemiddeld € 30 tot 65 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Hieronder vind je een overzicht van de gemiddelde kosten voor een warmtepomp die geschikt is voor vloerverwarming:

Soort warmtepompGemiddelde prijs (excl. btw, incl. plaatsing)
Lucht-water warmtepomp€ 7.500 - 12.500
Hybride warmtepomp€ 5.000 - 7.000
Grond-water warmtepomp€ 10.000 - 24.000
Water-water warmtepomp€ 15.000 - 20.000

Interesse in een warmtepomp met vloerverwarming en benieuwd naar de exacte prijs? Ontvang vrijblijvend advies en prijsvoorstellen op maat van ervaren vloerverwarming installateurs of warmtepomp installateurs.

 

TIP: druk de kosten met de warmtepomp subsidie

Combineer je vloerverwarming met een warmtepomp? Dan kan je een deel van de kosten recupereren dankzij de ISDE. Laat je een warmtepomp plaatsen, dan is dit ook het uitgelezen moment om andere energiebesparende maatregelen te laten uitvoeren, zoals je woning extra isoleren. Je warmtepomp behaalt zo een hoger rendement en je kan alle maatregelen in 1 subsidieaanvraag indienen.

Sommige gemeenten bieden ook een bijkomende subsidie aan voor warmtepompen. Je informeert daarom best altijd bij je gemeente of een dergelijke subsidie bestaat en of je ervoor in aanmerking komt.

Wist je dat… je ook bij je verwarmingsinstallateur terecht kan met vragen over subsidies?

 

Voordelen en nadelen van vloerverwarming met een warmtepomp

Welke voor- en nadelen zijn er verbonden aan vloerverwarming met een warmtepomp? Een overzicht:

 • Energiezuinig: vloerverwarming met een warmtepomp is energiezuinig, waardoor je bespaart op stookkosten.
 • Milieuvriendelijk: door je vloerverwarming te combineren met een warmtepomp, verwarm je je woning op een duurzame, milieuvriendelijke manier. Je betaalt immers enkel voor de stroomkosten van je warmtepomp. Combineer je je installatie ook met zonnepanelen, dan verwarm je je woning bijna energieneutraal.
 • Vloerkoeling mogelijk: het is niet alleen mogelijk om je woning te verwarmen, maar ook om ’s zomers je woning te laten afkoelen via vloerkoeling. Voorwaarde is wel dat je warmtepomp omkeerbaar is.
 • Toepasbaar op bijna alle soorten vloeren: vloerverwarming in combinatie met een warmtepomp kan toegepast worden bij bijna elke vloerbedekking.
 • Aangename warmte: met vloerverwarming wordt de ruimte gelijkmatig opgewarmd, wat zorgt voor een aangenaam warmtegevoel.
 • Hoge aanschafkosten: het belangrijkste nadeel van vloerverwarming met een warmtepomp is de hoge aanschafprijs. De kosten variëren van € 5.000 tot 24.000 (excl. btw, incl. plaatsing).
 • Enkel voor goed geïsoleerde woningen: je woning moet geschikt zijn voor vloerverwarming met een warmtepomp. Dit betekent dat je woning zeer goed geïsoleerd moet zijn. Is dit niet het geval? Dan zal je installatie geen optimaal rendement behalen.
 • Langere opwarmtijd: vloerverwarming warmt heel geleidelijk op. Hierdoor zal je woning in de winter misschien niet snel genoeg opwarmen. Je kan dit uiteraard vermijden door de vloerverwarming op tijd in te schakelen.

Interesse in vloerverwarming met een warmtepomp? Ontvang vrijblijvend advies en prijsvoorstellen op maat van ervaren vloerverwarming installateurs of warmtepomp installateurs.

 

FAQ over vloerverwarming en warmtepompen

Met vragen over vloerverwarming in combinatie met een warmtepomp kan je altijd terecht bij een verwarmingsinstallateur. Hieronder vind je alvast het antwoord op enkele veelgestelde vragen. • Kan ik mijn bestaande vloerverwarming aansluiten op een warmtepomp?
  Dat kan zeker, al hangt het wel af van het type warmtepomp. Een lucht-water warmtepomp kan je doorgaans zonder veel aanpassingen aansluiten op je bestaande vloerverwarming. Daarom wordt dit type warmtepomp vaak beschouwd als de beste keuze wanneer je vloerverwarming wilt combineren met een warmtepomp.


 • Hoe werkt vloerverwarming met een warmtepomp?

  Vloerverwarming met een warmtepomp verschilt niet van ’traditionele’ vloerverwarming. Bij beide systemen wordt door middel van slangen de vloer opgewarmd met warm water. Het enige verschil is de aansturing: die gebeurt in dit geval niet door een cv-ketel, maar door een warmtepomp.

  De warmtepomp haalt warmte uit een bepaalde bron (lucht, bodem of grondwater) en geeft die warmte af aan het watercircuit van de vloerverwarming. Hoe dat precies gebeurt, hangt af van het type warmtepomp. Het verwarmde water wordt vervolgens rondgepompt in de verwarmingsbuizen onder je vloer en verwarmt zo je woning. • Wat is de levensduur van vloerverwarming met een warmtepomp?
  De gemiddelde levensduur van vloerverwarming met een warmtepomp is 20 à 30 jaar, vooral wanneer je installatie goed onderhouden is. Je kan de levensduur van je warmtepomp ook verlengen door een buffetvat te plaatsen. Dit buffervat zorgt ervoor dat de compressor minder vaak hoeft te stoppen en te starten, wat de levensduur van je warmtepomp aanzienlijk verlengt.


 • Waarop letten als je vloerverwarming en een warmtepomp wilt installeren?

  Wil je graag je vloerverwarming aansluiten op een warmtepomp? Hou dan zeker rekening met de volgende aandachtspunten:

  • Vermogen van de warmtepomp: zorg ervoor dat het vermogen van je warmtepomp voldoet aan de warmtevraag van je woning. Je laat het benodigde vermogen best berekenen door een ervaren verwarmingsinstallateur.
  • Isolatie van de woning: om warmteverlies te vermijden is vloerverwarming in combinatie met een warmtepomp enkel aangeraden in goed geïsoleerde woningen.
  • Combinatie met zonnepanelen: wil je je woning zoveel mogelijk verwarmen via groene energie? Combineer je warmtepomp dan met zonnepanelen.


 • Is zoneregeling voor vloerverwarming mogelijk met een warmtepomp?
  Jazeker. Het is zelfs aangeraden om bij grote oppervlaktes met zoneregeling te werken. Hiermee kan je namelijk per ruimte de temperatuur apart regelen. Doe je dit niet, dan moet de warmtepomp harder werken om de temperatuur overal constant te houden.


 • Kan ik met een warmtepomp ook koelen via vloerverwarming?

  Dit kan, maar enkel met een omkeerbare warmtepomp. Dit is een warmtepomp die zowel kan verwarmen als koelen. Via vloerkoeling kan je de temperatuur in de ruimte enkele graden doen dalen. In plaats van warm water stroomt dan koel water door de leidingen van de vloerverwarming.

  De ideale temperatuur van het water voor vloerkoeling is 18°C. Een lagere temperatuur is niet aangeraden omdat er dan dauwvorming kan ontstaan op de vloer. • Kan je een warmtepomp alleen voor vloerverwarming gebruiken?
  Je kan ervoor kiezen om je warmtepomp alleen voor vloerverwarming te gebruiken. Weet dat je met een warmtepomp ook je sanitair water of zwembad kan verwarmen. Een verwarmingsinstallateur geeft je graag meer informatie over de mogelijkheden van een warmtepomp en raadt je de meest geschikte toepassing aan voor jouw woning. Kom in contact met vakmensen in jouw buurt.


 • Kan vloerverwarming in combinatie met elke vloerbedekking?

  Je kan vloerverwarming aanleggen onder bijna elke vloerbedekking, al zijn er wel enkele aandachtspunten. Zo zijn tapijt en vloerverwarming zijn geen goede combinatie en kies je beter voor elektrische vloerverwarming onder een houten vloer of parket.

  Om zeker te zijn dat je het juiste type vloerverwarming combineert met jouw vloerbedekking, laat je je best adviseren door een ervaren vloerverwarming installateur. Via onderstaand offerteformulier kom je in contact met verschillende professionals in jouw regio.

 

TIP: vergelijk offertes van meerdere installateurs

Wil je graag vloerverwarming combineren met een warmtepomp? Dan doe je er goed aan om offertes aan te vragen bij meerdere warmtepomp en vloerverwarming installateurs. Zo kan je niet alleen gericht prijzen vergelijken, maar ook adviezen, uitvoeringstermijnen, …

 

Offertes voor vloerverwarming ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde installateurs