Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Vloerverwarming ontluchten

Vloerverwarming die werd aangesloten op de centrale verwarming (zie warmwater vloerverwarming) moet altijd een juiste luchtdruk hebben. Dit is alleen niet altijd mogelijk, waardoor er lucht in de buizen komt te zitten. Hierdoor ontstaan kleine luchtbelletjes in het water, die de werking van de warmwater vloerverwarming kunnen verhinderen.

Graag een vrijblijvende offerte? Ontvang hier een prijsvoorstel op maat.

 

Zelf je vloerverwarming ontluchten

Ontluchten bij CV vloerverwarming is een normaal verschijnsel dat regelmatig moet gebeuren. Het is dan ook aangeraden dat je dit zelf kan doen.
Met onderstaand stappenplan kom je niet meer in moeilijkheden en blijft je vloerverwarming perfect functioneren!

 

Voorbereidende stappen

Indien dit nodig is, moet je de centrale verwarming eerst nog met water bijvullen.
Als dit een vereiste is raden we aan om de vulslang eerst vol met water te laten lopen voordat je die op de installatie aansluit. Daardoor wordt vermeden dat er nog extra lucht in de buizen van de centrale verwarming wordt gepompt.

Eens dit gebeurt is, of indien dit niet nodig is, moet je de centrale verwarming overal op zijn maximum zet. Het volledige systeem moet worden opgewarmd voordat je aan de ontluchting kan beginnen.

 

Ontluchten van CV met daarop vloerverwarming aangesloten

Na ongeveer 10 minuten zal de centrale verwarming voldoende zijn opgewarmd. Nu kan je bij de verdeler de groepen van de vloerverwarming (en eventueel ook de andere verwarming) allemaal, op één na, afzetten.

Aangeraden wordt om telkens te beginnen bij het laagste punt in uw woning (kelder), en af te sluiten in het hoogste punt van de woning (zolder). Sluit nu het ontluchtingssleuteltje aan op het ventiel op de verdeler en houd er een doekje onder om te voorkomen dat het water op de grond druppelt. Draai dit ventiel zachtjes open, en laat de lucht ontsnappen. Vanaf dat er water uit het ventiel komt, sluit je het ventiel onmiddellijk. Dit doe je voor alle groepen.

Eens dit allemaal is gebeurt, kijk je nog een keer naar de waterdruk en -indien nodig- vul het het cv-systeem nog eens bij. Hierna kan je de centrale verwarming weer op zijn normale temperatuur zetten.

 

Waar is het ventiel te vinden?

Voordat je aan het ontluchtingsproces begint, moet je natuurlijk wel eerst het luchtventiel vinden…

Bij stalen verdelers kan je ze op verschillende plaatsen terugvinden.
Bij een standaard stalen verdeler vind je ze rechtsboven naast de thermostaatknop terug.
Bij een stalen professional stadsverwarming verdeler en een standaard stadsverwarming verdeler zijn ze rechtsboven, voor de RTL-kraan van de retour te vinden.
Bij een stalen professional verder vind je ze rechtsboven voor de retourafsluiter.
Bij roestvrij stalen verdelers vind je het ventiel altijd rechtsboven op de verdeler terug.
Bij een kunststof verdeler staan ze dan weer links op de verdeler.

Vind je het ventiel echt niet terug? Kijk dan eens in de gebruiksaanwijzingen van de verdeler.

 

Offertes voor vloerverwarming ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde installateurs