Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Vloerverwarming aanleggen

Er zijn heel wat verschillende manieren om vloerverwarming aan te leggen. De mogelijke manieren verschillen naargelang de soort vloerverwarming die je wil aanleggen. In dit artikel bespreken we de methodes om verschillende soorten vloerverwarming aan te leggen, de kosten, de mogelijke patronen en de valkuilen die je kan tegenkomen bij het aanleggen van vloerverwarming.

Ga snel naar:
Traditionele vloerverwarming aanleggen
Elektrische vloerverwarming aanleggen
Infrarood vloerverwarming aanleggen
Kosten aanleggen vloerverwarming
Zelf vloerverwarming aanleggen of vakman?
Vergelijk vrijblijvend offertes

 

 

Hoe vloerverwarming leggen? Stappenplan

De methode om vloerverwarming aan te leggen, is afhankelijk van de soort vloerverwarming. Doorgaans doorloopt een installateur bij de plaatsing wel steeds de volgende stappen:

 1. Schets & legplan maken: een installateur schetst eerst je vloer en duidt aan waar hij de verwarmingskabels, -matten of -buizen gaat plaatsen. Op basis daarvan maakt hij een legplan zodat hij goed weet welke materialen hij nodig heeft.
 2. Vloerverwarming plaatsen: nadat de vakman het juiste materiaal heeft voorzien, plaatst hij de vloerverwarming. Daarvoor zorgt hij eerst dat de ondervloer in orde is en de juiste dikte heeft. De ideale dikte van de ondervloer ligt tussen 6 cm om elektrische vloerverwarming te leggen en 8 cm bij het aanleggen van het natte systeem, inclusief een wapeningsnet.
 3. Vloerbedekking plaatsen: wanneer de ondervloer droog is, plaatst een vakman de vloerbedekking. Als je tegels laat plaatsen en het oppervlak is groter dan 40 m², plaatst een vakman om de 7 meter een uitzetvoeg. Deze uizetvoeg vangt de uitzetting op van de tegels wanneer de vloerverwarming aan staat.

Wil je zeker zijn van een correct geplaatste vloerverwarming? Dan raden we aan om een professionele installateur in te schakelen. Deze weet waar hij rekening mee moet houden en plaatst de vloerverwarming volgens het boekje. Vind een installateur in jouw buurt.

vloerverwarming aanleggen

 

1. Traditionele vloerverwarming aanleggen

Traditionele of warmwater vloerverwarming kan je op 3 manieren leggen. Ongeacht welke manier je kiest, je vloeropbouw zal altijd bestaan uit verschillende lagen: onderaan ligt de draagvloer met daarbovenop de uitvullaag en isolatie. Op de isolatielaag ligt vaak een Polyethyleen folie die opstijgend vocht tegenhoudt. Tot slot ligt op de folie de dekvloer met de vloerverwarming en de uiteindelijke vloerbedekking. We bespreken hieronder de verschillende manieren om warmwater vloerverwarming aan te leggen:

 

Vloerverwarming droog systeem leggen

Bij een droog systeem liggen de verwarmingsbuizen in voorgevormde isolatieplaten. Die isolatieplaten bestaan uit piepschuim of polystyreen en werken als warmtegeleider. Ze zorgen namelijk voor een kortere opwarmtijd en een betere warmtespreiding. Uiteraard voorkomen de isolatieplaten ook warmteverlies aan de onderkant. Bovendien blijven de buizen hierdoor op een gelijke afstand liggen. Omdat de buizen hier in de vloerisolatie verwerkt zijn, is de opbouwhoogte ook lager (13 à 18 cm). Daardoor is dit systeem erg geschikt bij renovaties van bestaande vloeren.

 

Vloerverwarming nat systeem leggen

Bij dit systeem worden de verwarmingsbuizen in de natte chapelaag of dementdekvloer gelegd. Daarbij zorgt een vakman voor een extra wapening in de cementlaag, zodat deze niet barst wanneer de buizen uitzetten of krimpen door de temperatuurverschillen. De verwarmingsbuizen liggen bij deze methode bovenop de isolatie waardoor je hier een grotere opbouwhoogte hebt (18 à 20 cm).

 

Vloerverwarming infrezen

Bij deze methode worden in een bestaande cementvloer gleuven of frezen gemaakt die ongeveer 10 à 15 cm uit elkaar liggen en 12 à 20 mm diep zijn. In die frezen komen dan kunststof leidingen waar het warme water kan doorstromen. Deze leidingen worden ook aangesloten op een verdeelunit, dat werkt als een verbinding tussen je centrale verwarmingssysteem en je vloerverwarming. Vloerverwarming infrezen is enkel mogelijk wanneer je een cement- of anhydrietvloer hebt en is de gemakkelijkste manier om vloerverwarming te leggen in een bestaande woning.

 

2. Elektrische vloerverwarming aanleggen

Elektrische vloerverwarming kan je rechtstreeks aansluiten op het elektriciteitsnetwerk en zet stroom om in warmte. Ook hier bestaat je vloer uit een draagvloer, een uitvullaag, isolatie, een polyethyleen folie, de dekvloer met de vloerverwarming en de vloerbedekking. Hoe de vloerverwarming in je vloer verwerkt zit, hangt af van de gekozen elektrische vloerverwarming:

 • Kabels: kabels zijn de meest voordelige soort elektrische vloerverwarming. Bij dit systeem legt een vakman de elektrische kabels in sleuven in de dekvloer. Als de dekvloer nog gelegd moet worden, stort hij de kabels hier rechtstreeks in. De kabels zijn ongeveer 5 à 8 mm dik en worden aangesloten op 220 volt.
 • Matten: dit is de meest gebruikte methode bij elektrische vloerverwarming omdat de matten snel en eenvoudig geplaatst kunnen worden. De matten bestaan uit elektrische kabels die bevestigd zijn op een glasvezel mat. Deze matten zijn ongeveer 4 mm dik en kunnen daardoor gewoon op de bestaande afwerkchape gelegd worden. Bovenop de matten kan een vakman de vloertegels leggen of de vloer afwerken met een dunne anhydrietchape.
 • Folie: hier gaat het om elektrische folies uit kunststof waarin koperen verwarmingsbanen verwerkt zijn. Ze zijn erg geschikt voor houten vloeren, parketvloeren of laminaat. Een vakman bevestigt de folie op dunne polystyreen isolatieplaten die warmteverlies voorkomen. Op de folie wordt dan een vochtscherm geplaatst en nadien de uiteindelijke afwerkvloer. De folie zelf is slechts 0,3 mm dik.

 

3. Infrarood vloerverwarming aanleggen

Bij de plaatsing van infrarood vloerverwarming legt een vakman altijd eerst een isolatielaag met een reflecterende toplaag zodat de infraroodstraling omhoog gaat. Op de isolatielaag komen dan de infraroodmatten die met tape aan elkaar en aan de vloer vastgemaakt worden. Tussen de isolatielaag en de vloermatten plaatst een vakman ook de sensor van de thermostaat. Bovenop de infraroodmatten komt dan een damp remmende folie. Tot slot sluit een expert de aansluitdraden van de matten aan op je thermostaat. De infrarood matten zelf zijn slechts 1 mm dik.

 

Vloerverwarming aanleggen kosten

Wat kost vloerverwarming aanleggen nu? De prijs voor de plaatsing van vloerverwarming ligt gemiddeld tussen € 30 en 70 per m² (excl. btw en incl. plaatsing). De exacte prijs is afhankelijk van meerdere factoren zoals de soort vloerverwarming, de oppervlakte van je vloer, de gekozen aanleg methode… In de tabel hieronder geven we enkele richtprijzen per type vloerverwarming:

Soort vloerverwarmingGemiddelde prijs per m² (excl. btw en incl. plaatsing)
Warmwater vloerverwarming - droog systeem€ 35 à 65
Warmwater vloerverwarming - nat systeem€ 30 à 50
Warmwater vloerverwarming infrezen€ 30 à 45
Elektrische vloerverwarming€ 60 à 70
Infrarood vloerverwarming€ 50 à 75

Benieuwd naar de exacte prijs voor de aanleg van jouw vloerverwarming? Vraag dan zeker offertes aan bij meerdere vloerverwarming installateurs. Zo kan je verschillende prijzen, maar ook voorstellen, adviezen, methodes… vergelijken. Ontvang prijsvoorstellen op maat.

 

 

Vloerverwarming patroon

Om vloerverwarming te installeren moet je altijd een bepaald patroon volgen zodat de warmte zich goed kan verspreiden over de gehele ruimte. We zetten hieronder de meest gebruikte legpatronen voor vloerverwarming op een rij:

 

1. Meander legpatroon

vloerverwarming leggen meander patroon

Dit legpatroon voor vloerverwarming wordt meestal gebruikt wanneer er een koude wand aanwezig is, bijvoorbeeld als er aan een bepaalde zijde grote ramen zijn geplaatst. De warmteafgifte is in het begin hoger (bij de ramen), waardoor de kou daar wordt tegengehouden.

Een nadeel van dit patroon is dat de warmteverdeling niet gelijk is. In het begin (bv. bij de ramen) is de warmteafgifte hoger dan bij het einde van de kamer. Door de vele bochten verhoogt bovendien de weerstand in de leidingen, waardoor de mogelijkheid tot ruis in de leidingen ontstaat.

 

2. Slakkenhuis of bifilair legpatroon

vloerverwarming aanleggen slakkenhuispatroon

Het slakkenhuis patroon is het meest gebruikte patroon bij vloerverwarming. Bij dit patroon zullen zowel de aanvoer- als terugloopleidingen naast elkaar lopen en vormen ze een slakkenhuis. Een belangrijk voordeel van slakkenhuis vloerverwarming is dat de vloer overal dezelfde, constante temperatuur heeft. Nog een ander voordeel is dat er weinig weerstand is door de vele bochten van 90°, waardoor er minder spanning is.

TIP: het is moeilijk om te weten hoeveel meter kabel je nodig hebt voor vloerverwarming met het slakkenhuis patroon. Doe daarom een beroep op een vakman. Deze kan het patroon eerst uittekenen op een plan met schaal, of als het mogelijk is rechtstreeks op de vloer en je dan verder adviseren.

 

3. Dubbel meanderpatroon

Dit patroon is gelijkaardig aan het meander patroon, maar hierbij worden bredere lussen gemaakt. Daardoor zijn de aanvoer- en retourbuizen egaler verspreid. Hoewel dit patroon niet zo bekend is , is het wel vrij gemakkelijk en vlot aan te leggen.

 

Welk legpatroon kies ik het beste?

Wat nu het beste legpatroon is, hangt af van jouw situatie en voorkeuren. Het slakkenhuis patroon is erg populair omdat dit zorgt voor een gelijke warmteverspreiding over de volledige vloer. Als je aan één kant veel grote ramen hebt, is het meander patroon ook een goede keuze. Een vloerverwarming installateur kan je verder adviseren over het meest geschikte legpatroon voor jouw vloerverwarming. Vergelijk vrijblijvend offertes.

 

 

Vloerverwarming aanleggen: Tips + valkuilen

Vloerverwarming installeren is niet altijd een eenvoudige klus en er komen verschillende zaken bij kijken. Hieronder geven we enkele mogelijke valkuilen en tips om vloerverwarming aan te leggen:

 1. Gebruik je vloerverwarming als bijverwarming

  Vloerverwarming leggen kan ook als bijverwarming. Je verwarmt je huis dan eerst met de klassieke verwarmingstoestellen, daarna kunnen de geleidelijkere vloerverwarmingsystemen overnemen. Door vloerverwarming als bijverwarming te gebruiken blijft je energieverbruik beperkt en geniet je van een volledig verwarmd huis.

 2. Stel een temperatuurregelaar in

  Het is belangrijk om steeds een goede temperatuurregelaar te installeren die afgestemd is op jouw vloerverwarmingssysteem. Zo heb je bijvoorbeeld een andere temperatuurregelaar nodig wanneer je vloerverwarming combineert met radiatoren dan wanneer je je vloerverwarming als hoofdverwarming gebruikt. Als de regelaar niet bij je systeem past, kunnen er namelijk extra kosten optreden door te veel stroomgebruik.

 3. Kies de juiste capaciteit

  Kies ook vloerverwarming met voldoende capaciteit. De juiste capaciteit hangt af van de ruimte, het warmteverlies en de opwarmtijd van je vloerverwarming. Voor een grotere ruimte of een slecht geïsoleerde ruimte heb je bijvoorbeeld meer capaciteit nodig. Let wel op dat je geen te grote capaciteit neemt. In ruimtes die je minder vaak gebruikt, kan je soms het gevoel krijgen dat de capaciteit te klein is. Maar dat ligt vaak gewoon aan de opwarmtijd van het systeem. Door de juiste capaciteit te kiezen, ben je zeker van een optimaal gebruik en een correcte prijs voor je systeem.

 4. Let op de dikte van de vloeropbouw

  Als je vloerverwarming plaatst, moet je rekening houden met een dikkere vloeropbouw. Hoeveel cm die vloeropbouw bedraagt, hangt af van het gekozen vloerverwarmingssysteem en je vloer. Zo is je vloer bij een droog systeem ongeveer 13 à 18 cm dik, terwijl dat bij een nat systeem tussen 12 en 20 cm ligt. Hou hier dus zeker rekening mee zodat de vloerverwarming correct geïnstalleerd kan worden.

 5. Hou rekening met je vloerbedekking

  Voor een optimaal rendement van je vloerverwarming is ook je vloerbedekking van belang. Daarbij kies je best een vloer die je direct op je dekvloer kan plaatsen, en waar dus geen isolerende laag aanwezig is. Een isolerende vloer houdt de warmte namelijk net tegen waardoor je vloer niet kan opwarmen en je kosten hoog kunnen oplopen. De meest geschikte vloeren voor vloerverwarming zijn PVC vloeren, tegels, vinyl vloeren, linoleum…

 6. Kies het juiste moment om je vloerverwarming op te starten

  Na de plaatsing van je vloerverwarming, kan je je vloerverwarming nog niet meteen volledig gebruiken. Hoe snel je deze mag opstarten, hangt af van het type dekvloer. Kies je voor chape, dan mag je je vloerverwarming pas gebruiken nadat deze volledig is opgedroogd, wat 2 tot 3 weken kan duren. Bij een anhydriet gebonden dekvloer kan je je vloerverwarming al gebruiken 7 dagen na de plaatsing.

Ontvang advies op maat! Wat is nu de juiste capaciteit voor jouw vloerverwarming? Wanneer mag je jouw vloerverwarming beginnen gebruiken? En welk soort vloerbedekking kies je best? Een expert adviseert je persoonlijk over al deze zaken zodat jij je vloerverwarming optimaal kan benutten. Vergelijk vrijblijvend advies op maat.

 

 

zelf vloerverwarming leggen

 

Zelf vloerverwarming leggen of vloerverwarming laten leggen?

Als je enige expertise en handigheid hebt, kan je eventueel je vloerverwarming zelf leggen. Je bespaart op die manier op arbeidskosten. Daartegenover staat wel dat je makkelijk fouten kan maken. Welke systeem kies je bijvoorbeeld best? Welk legpatroon is het meest aangewezen? Wat is de ideale temperatuur rekening houdende met de ruimte, de isolatie en de vloerbedekking?

Wanneer je zelf vloerverwarming gaat leggen, zijn er tal van aandachtspunten waarop je moet letten. Daarom is het in de meeste gevallen beter om een installateur voor vloerverwarming in te schakelen. Zo geniet je alvast van volgende voordelen:

 • Advies op maat: een expert geeft je gepersonaliseerd advies over het meest geschikte type vloerverwarming, de vloerbedekking, de aanlegmethode… rekening houdende met jouw woonsituatie.
 • Correcte en vlotte plaatsing: een vakman heeft de nodige kennis en expertise om de vloerverwarming correct en snel te plaatsen.
 • Persoonlijk aanspreekpunt: heb je na de installatie van je vloerverwarming nog vragen? Wil je bijvoorbeeld weten wat de meest geschikte temperatuur is? Of hoe je zo zuinig mogelijk kan verwarmen? Dan kan je altijd terecht bij je installateur.
 • Garantie: doet er zich tijdens de garantieperiode van je vloerverwarming een probleem voor? Dan lost je installateur dit voor je op en dekt deze alle extra kosten.

Vergelijk vrijblijvend offertes! Het loont dus om een installateur in te schakelen om je vloerverwarming te laten plaatsen. Door meerdere offertes te vergelijken, krijg je een beter beeld van de prijzen, adviezen, systemen… Vul daarom zeker onderstaand offerteformulier in en ontvang vrijblijvend offertes op maat:

 

Offertes voor vloerverwarming ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde installateurs