Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Lek vloerverwarming

Het kan bij iedereen gebeuren: een lek in de warmwater vloerverwarming. In het ergste geval is de vloerverwarming net gelegd, probeer je die uit en merk je dat er duidelijk iets mis is… Gelukkig kan je de schuld hierbij nog afschuiven op de plaatsers van de vloerverwarming en zullen zij dus snel en eenvoudig de vloerverwarming komen repareren.

Als je iets minder fortuinlijk bent, dan kan je natuurlijk ook gewoon een gat boren of kloppen bij verbouwingswerken. Dan kan je natuurlijk niet (gratis) beroep doen op de installateurs van je vloerverwarming om je probleem op te lossen.

Een lek in je vloerverwarming is in de meeste gevallen trouwens niet de schuld van een onfortuinlijke renovatie, maar gewoon doordat de koppelingen die tussen leidingen zitten niet goed zijn geïnstalleerd. De druk die op deze koppelingen komt te staan wordt op den duur onhoudbaar, waardoor de koppelingen zullen afschieten.

Graag een vrijblijvende offerte? Ontvang hier een prijsvoorstel op maat.

 

Hoe lekken opsporen?

Als je zelf de schuldige bent van het lek weet je natuurlijk waar je voor een oplossing moet gaan zorgen. Maar wanneer je dat niet weet, wordt een lek opsporen een heel ingewikkelde bedoening. Het beste wat je dan kan doen is om een gespecialiseerd bedrijf in te schakelen. Zij beginnen met een vochtmeting uit te voeren. Dit kan met speciale machines of gewoon via visuele kenmerken.

Indien dit geen uitkomst biedt wordt gekeken naar de druk die op de leidingen zit. De druk op de verschillende leidinggroepen worden gecontroleerd en vervolgens kan worden opgemerkt dat de druk lichtjes afneemt na verloop van tijd op één van de leidingen. Nu moet natuurlijk nog de exacte locatie van het lek gevonden worden.

Dit kan ofwel via een warmtebeeld. Door warmtegevoelige foto’s te maken kan worden gezien waar het warme water van de vloerverwarming lekt.

Anderzijds kan ook gebruik gemaakt worden van een gasdetectie. Eerst wordt al het water uit de vloerverwarming gelaten en vervolgens worden de buizen gevuld met een onschadelijk gas die kan worden gedetecteerd.

De laatste optie om de exacte plek op te sporen is met behulp van een hoge frequentie meting. De plek waar het lek is maakt een bepaald geluid die kan worden opgevangen door speciale apparatuur. Vervolgens kan worden gezocht naar de beste oplossing om je vloerverwarming te repareren.

 

Hoe repareren?

Is de fout door de installateur gemaakt, dan hoef je je hier geen zorgen over te maken. De vakman zal de reparatie op zich nemen. Natuurlijk neemt dat de ergernis niet weg, maar gelukkig hoef je er niets voor te betalen…

Heb je de fout zelf gemaakt of is die er gekomen door slijtage van de buizen? Dan is er minder goed nieuws. Nadat het lek is opgespoord zal je de juiste instanties moeten verwittigen om de buis te repareren. Het slechte nieuws is dat er vrijwel altijd sloopwerk aan te pas komt. De meest eenvoudige oplossing is om koppelstukken over het lek te schuiven.

 

Hoe voorkomen?

De beste manier om deze kostelijke grap te voorkomen is door enkele maatregelen te nemen. Vraag aan je installateur om een hars (3M) over de koppelstukken of buizen van de vloerverwarming te voorzien. Hierdoor worden mogelijke lekjes voorkomen.
Initieel een duurdere kost, maar het bespaart je misschien wel honderden euro’s…

 

Prijs lek vloerverwarming oplossen

Als het lek nog moet worden opgespoord moet je een gespecialiseerde firma aanspreken om het lek eerst op te sporen. Gemiddeld kost alleen dat je al rond 300 tot 500 euro.
Gemiddeld moet 2 à 3 uur worden gezocht om het lek op te sporen. Het uurtarief begint meestal bij 75 euro.

Daarnaast moet de reparatie van de vloerverwarming nog worden geregeld en deze is waarschijnlijk nog iets prijziger, aangezien de vloer en het cement mooi moeten worden opengebroken.

 

Offertes voor vloerverwarming ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde installateurs