Warmwater vloerverwarming
Bij het natte vloerverwarming systeem is er maar één mogelijkheid, in tegenstelling tot de 3 mogelijkheden bij de elektrische verwarming om de leidingen te leggen.
De enige mogelijkheden bij warmwater vloerverwarming zijn de vloerverwarmingsbuizen. Onder deze buizen zijn er echter wel weer verschillende mogelijkheden. De meest aangewende varianten zijn de PEX buizen, de PE-RT buizen en de Meerlagenbuis
• De PEX buizen zijn in vele verschillende vormen beschikbaar. Deze buizen zijn aangeraden voor warmwater vloerverwarming omdat ze temperaturen kunnen verdragen van 90°C, tot maximaal 110°C, temperaturen die hoog boven de gemiddelde temperatuur die vloerverwarming bereikt liggen. Deze soort buis is vaak van een hogere kwaliteit en heeft ook een hogere duurzaamheid. Deze buizen zijn vaak duurder.
• De PE-RT buizen zijn de tweede categorie buizen die vaak worden aangewend voor warmwater vloerverwarming.
Deze buissoort is bestand tegen temperaturen tot zo’n 60°C.
• De compositiebuizen, meerlagenbuizen, multybuis of Aluminium kunststof buizen (AKB) betekenen allemaal hetzelfde, namelijk de derde categorie van vloerverwarmingsbuizen. Deze buizen zijn opgebouwd uit ten minste 3 lagen. De eerste laag is een laag van kunststof, de middenste laag van aluminium en de buitenlaag van kunststof. Een typisch kenmerk voor deze soort buis is dat er vrijwel geen uitzetting plaatsvindt bij temperatuurswijzigingen.
Hoe werkt warmwater vloerverwarming?
Bij warmwater vloerverwarming of centrale vloerverwarming wordt de vloer verwarmt door warm water die door de verwarmingsbuizen loopt en wordt opgewarmd door de cv-ketel. Dit warme water wordt door een verdeler in de buizen gepompt. De opgewekte warmte wordt vervolgens doorgegeven aan de vloer.
Warmwater vloerverwarming verschilt van de traditionele verwarmingsmogelijkheden, doordat het niet de lucht verwarmt, maar geleidelijk de vloer. Hierdoor wordt een geleidelijkere, aangenamere warmte aan de ruimte gegeven.
Kostprijs warmwater vloerverwarming
De prijs van centrale vloerverwarming hangt af van de volgende zaken:
- Soort verwarmingsbuizen:
De kwaliteit en prijs van de buizen van minst kwalitatief/ minst duur naar meest kwalitatief/ duurst: PE-RT < PEX < ALPEX.
De prijzen worden per meter berekend en kosten vaak tussen 1 à 2 euro, afhankelijk van het type buis.
- Buisafstand:
Om je warmwater vloerverwarming efficiënt te maken, is het aangeraden een bepaalde afstand tussen de buizen leeg te laten. Een systeem waar de onderlinge draadafstand bijvoorbeeld 10 cm is, zal minder duur zijn dan een systeem waar de buizen om de 5 cm liggen. Echter, de opwarmsnelheid van dit laatste systeem en de warmtespreiding zal sneller en hoger zijn. Dit duurdere systeem zal uiteindelijk beter presteren en minder energie verbruiken, wat dus op lange termijn een uitsparing betekent.
- Plaatsingskosten warmwater vloerverwarming
De grootste kost zal waarschijnlijk liggen bij het, al dan niet, zelf plaatsen van dit verwarmingssysteem. Indien je meer info wilt over hoe je zelf een cv vloerverwarming moet aansluiten; kijk dan zeker eens naar de rubriek: ‘vloerverwarming aanleggen‘.
Reken er wel op dat de vloerverwarming goedkoper zal uitvallen, indien je kiest om te werken met centrale verwarming. Het is mogelijk dat vloerverwarming, aangesloten op een elektrische boiler, goedkoper is bij de aanleg, maar veel duurder uitkomt bij het gebruik van de vloerverwarming. Het is wel belangrijk altijd beroep te doen op een gespecialiseerd persoon indien je geen of onvoldoende ervaring hebt in het plaatsen van kabels, of het aansluiten van kabels op je cv-ketel, etc.
Voor een exacte prijs op jouw wensen te plakken kan je altijd beroep doen op onze gratis en vrijblijvende offertedienst met meerdere installateurs.