Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Zoneregeling vloerverwarming

Heb je vloerverwarming in meerdere ruimtes in je woning? En gebruik je 1 of meer van die kamers minder dan andere? Dan is vloerverwarming met zoneregeling ideaal met het oog op lagere energiekosten en een hoger wooncomfort. Met zo’n handige vloerverwarmingsregeling bepaal je zelf de temperatuur per ruimte. Wat zijn de kosten van zo’n regeling voor je vloerverwarming? En hoe werkt het precies? Je ontdekt het hier!

Ga snel naar:
Hoe werkt zoneregeling bij vloerverwarming?
Voordelen zoneregelaar vloerverwarming
Kosten zoneregeling vloerverwarming
Waarom installateur inschakelen?
Enkele veelgestelde vragen
Vraag vrijblijvend offertes aan

 

 

Wat is vloerverwarming met zoneregeling?

Dankzij zoneregeling bij vloerverwarming regel je zelf de temperatuur per ruimte in je woning. Warmen bepaalde kamers bv. sneller op dan andere? Of gebruik je een kamer met vloerverwarming minder dan een andere? Dan is zo’n vloerverwarmingssysteem een zegen voor je energiefactuur en je wooncomfort. Het verschil tussen vloerverwarming met en zonder zoneregeling in een notendop:

 • Vloerverwarming met zoneregeling: met een regeling voor de temperatuur bij vloerverwarming stuur je eenvoudig de warmtevraag in elke afzonderlijke ruimte aan. Wil je in de woonkamer bv. genieten van een zalige 22 °C, maar volstaat in de slaapkamer 17 °C? Dan kan dat perfect met een zoneregelaar voor vloerverwarming. Die bepaalt de gevraagde hoeveelheid warm water per groep.
 • Vloerverwarming zonder zoneregeling: je kan natuurlijk ook kiezen voor vloerverwarming zonder zoneregelaar. In dat geval warmt je vloerverwarming elke kamer op tot dezelfde temperatuur. Minder flexibel dus, maar zo’n systeem zorgt nog altijd voor meer comfort en lagere energiekosten dan een cv-ketel met radiatoren.

Interesse in een zoneregeling voor je vloerverwarming? Contacteer dan vrijblijvend meerdere installateurs in je buurt voor advies en prijzen op maat. Start je aanvraag hier!

zoneregeling vloerverwarming

 

Hoe werkt zoneregeling bij vloerverwarming?

Uit welke onderdelen bestaat zoneregeling voor vloerverwarming? En hoe werken die verschillende onderdelen samen om de temperatuur per ruimte afzonderlijk te regelen? We leggen het hele proces van zo’n regeling van de temperatuur bij vloerverwarming kort uit:

 1. Draadloze thermostaten = meten de temperatuur in elke ruimte

  Alles begint bij draadloze thermostaten in elke ruimte met vloerverwarming. Die stel je in met de ideale temperatuur per ruimte (woonkamer, slaapkamer, badkamer, …). Moet de vloerverwarming in werking treden? Dan stuurt de thermostaat een signaal naar de zoneregelaar van de vloerverwarming.

 2. Zoneregelaar = regelt warmtetoevoer naar verschillende groepen

  De zoneregelaar is het volgende belangrijke onderdeel van je vloerverwarmingsregeling. Een installateur plaatst die regelaar bij de verdeler van je vloerverwarming. Vragen 1 of meer draadloze thermostaten om extra warmte? Dan regelt dit onderdeel de toevoer van warmte naar de juiste groepen van je vloerverwarming (bv. enkel in de woonkamer en niet elders).

 3. Thermische motoren = openen en sluiten de warmtetoevoer

  De zoneregelaar van de vloerverwarming stuurt op zijn beurt individuele thermische motortjes aan. Die plaatst een installateur op de afsluiters van de verschillende groepen. Als de zoneregelaar 1 of meerdere van die motoren activeert, openen of sluiten ze de toevoer van warm cv-water naar die groepen.

Nog vragen over vloerverwarming met zoneregeling? Een professionele installateur geeft je graag advies op maat van jouw project. Contacteer nu een installateur actief in je buurt!

 

Voordelen zoneregelaar vloerverwarming

Heb je al vloerverwarming? Of plan je een ingrijpende energetische renovatie van je woning? In beide gevallen is een zoneregeling laten plaatsen een uitstekend idee. De belangrijkste voordelen op een rij:

 • Lagere energiekosten: kies je voor vloerverwarming met een zoneregelaar? Dan kan je tot wel 20% besparen op je energiefactuur. Je warmtepomp, cv-ketel of zonneboilercombi moet namelijk minder hard werken omdat niet elke ruimte even warm moet zijn.
 • Groter wooncomfort: met een vloerverwarmingsregeling bepaal jij helemaal welke temperatuur elke afzonderlijke ruimte moet hebben. Zo geniet je overal in je woning van een temperatuur op maat.
 • Langere levensduur van je verwarmingsketel: of je nu kiest voor zoneregeling bij vloerverwarming met een warmtepomp of een gewone cv-ketel, je geniet sowieso van een langere levensduur van die warmteopwekker. Hoe minder hard zo’n verwarmingsketel moet werken, hoe langer hij meegaat.
 • Gebruiksvriendelijk systeem: zoneregelingen voor vloerverwarming zijn eenvoudig te bedienen met de draadloze thermostaten. Bovendien kan je bij sommige zoneregelaars werken met een handige app. Zo bepaal je de temperatuur in elke afzonderlijke ruimte via je smartphone of tablet. Voor meer info over alle mogelijkheden kan je terecht bij een gespecialiseerde installateur in je buurt!

 

Kosten zoneregeling vloerverwarming

Hoeveel betaal je nu ongeveer om zoneregeling aan te sluiten op je bestaande of toekomstige vloerverwarming? Die kostprijs hangt vooral af van het aantal groepen die op de zoneregelaar aangesloten worden. Een kort overzicht:

Aantal groepen van de vloerverwarmingGemiddelde prijs zoneregeling (excl. btw, incl. plaatsing)
3€ 1.000
6€ 1.300
8€ 1.550
10€ 1.700

BELANGRIJK: in deze richtprijzen is de vloerverwarming zelf natuurlijk niet inbegrepen. Ben je benieuwd naar een totaalprijs voor jouw project? Dan vraag je best prijsvoorstellen aan bij 2 à 3 installateurs actief in je buurt. Zo kan je prijzen, maar ook adviezen, uitvoertermijnen, … vergelijken. Start je aanvraag hier!

 

zoneregelaar vloerverwarming

 

Waarom een professionele installateur inschakelen?

Wil je graag de regeling van de temperatuur van je vloerverwarming zo flexibel mogelijk houden? Dan is zoneregeling de oplossing bij uitstek. Voor een optimale, energiezuinige werking van zo’n systeem schakel je best een ervaren installateur in. Zo kan je gegarandeerd rekenen op…

 • Advies op maat: welk type vloerverwarming kies je best in combinatie met een zoneregelaar? Kies je best voor een bedrade of draadloze zoneregeling voor vloerverwarming? Heeft de warmteopwekker (warmtepomp, cv-ketel, …) een invloed op de zoneregeling? Een installateur beantwoordt al je vragen en staat je bij met advies op maat.
 • Correcte plaatsing en afstelling: wil je zeker zijn van een optimaal rendement? Dan laat je best de zoneregelaar plaatsen door een ervaren installateur. Hij stelt de volledige zoneregeling ook perfect voor je af. Dankzij zijn expertise en productkennis gaat die montage ook erg snel.
 • Kwalitatief systeem: professionele installateurs werken enkel met hoogwaardige zoneregelingen voor je vloerverwarming. Verschillende kwalitatieve merken bieden dergelijke systemen aan. Zo kan je onder meer kiezen voor een Danfoss of Honeywell vloerverwarming regeling. Wil je gericht merken vergelijken? Vraag dan zeker offertes aan bij meerdere specialisten.
 • Persoonlijk aanspreekpunt: heb je nog extra vragen over je vloerverwarmingsregeling? Of werkt je systeem niet helemaal naar behoren? Dan kan je altijd terecht bij je installateur. Die komt snel bij je langs om eventuele problemen op te lossen.

Een installateur in je buurt contacteren? Dat kan snel en vrijblijvend via onze offerteservice.

 

FAQ zoneregeling vloerverwarming

Heb je interesse in een zoneregelaar voor je huidige of toekomstige vloerverwarming? Met al je vragen kan je terecht bij een gespecialiseerde installateur actief in je buurt. Ook hieronder vind je het antwoord op enkele veelgestelde vragen rond zoneregeling! • Wat is het verschil tussen een gewone thermostaat en zoneregeling?
  Een gewone thermostaat hangt doorgaans in de woonkamer. Is die ruimte warm genoeg? Dan slaat de verwarming uit en stopt de toevoer van warm water naar alle radiatoren in je woning. Kortom, je kan niet de temperatuur per ruimte afzonderlijk regelen. Dankzij de verschillende thermostaten in je woning die communiceren met een zoneregelaar lukt dat wel met zoneregeling.


 • Kan ik zoneregeling bij vloerverwarming en radiatoren combineren?
  Zoneregeling is niet enkel mogelijk bij vloerverwarming. Dit systeem bestaat ook voor gewone radiatoren. Het is dus perfect mogelijk om beide te combineren. Een zoneregelaar stuurt dan de vloerverwarming aan en bij de radiatoren gaat het om slimme thermostaatknoppen. Deze radiatorknoppen hebben een temperatuur- en luchtvochtigheidssensor en regelen zo de gewenste kamertemperatuur.


 • Kies ik best voor bedrade of draadloze zoneregeling voor vloerverwarming?

  Beide systemen zijn mogelijk, op voorwaarde dat je voor kwaliteit kiest. Een draadloze zoneregeling is iets duurder, maar een vakman kan zo’n systeem wel sneller plaatsen. Bij een bedraad systeem is de kans op storingen dan weer minder groot, maar de montage is arbeidsintensiever.

  TIP: twijfel je tussen een draadloos of een bedraad systeem? Vraag dan zeker advies op maat aan meerdere installateurs actief in je buurt. • Hoe kan ik deze vloerverwarmingsregeling bedienen?

  Heeft een specialist je zoneregeling geplaatst en afgesteld? Dan moet je enkel nog de verschillende thermostaten instellen op de gewenste temperatuur. Voor nog meer comfort kan je bij bepaalde merken ook een app gebruiken. Zo stel je de temperatuur voor de verschillende ruimtes in met je smartphone of tablet. • Bestaat vloerverwarming  met zoneregelaar enkel voor een warmtepomp?

  Nee, zoneregeling voor vloerverwarming kan je ook combineren met een gewone cv-ketel. De module is anders bij beide systemen, maar de werking komt in principe op hetzelfde neer. De meest energiezuinige werking en het grootste rendement haal je wel bij zoneregeling voor vloerverwarming met een warmtepomp. • Kan ik zoneregeling ook gebruiken om mijn woning te koelen?

  Beschik je over een lucht-water warmtepomp? Dan kan je inderdaad met zoneregeling ook afzonderlijk gaan koelen per ruimte. Het gekoelde water stroomt dan door de buizen van je vloerverwarming en absorbeert de warmte uit je woning. De zoneregelaar regelt de toevoer van gekoeld water geleidelijk tussen 0 en 100%. Via deze vloerkoeling geniet je steeds van een aangename binnentemperatuur.

 

Offertes voor vloerverwarming ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde installateurs