Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Vloerverwarming kosten 2024

Vloerverwarming is een interessant alternatief voor traditionele radiatoren. Wat kost vloerverwarming gemiddeld per m² in 2024? Welke factoren bepalen de vloerverwarming kosten? En kan je zelf vloerverwarming aanleggen om kosten te sparen of schakel je beter een vloerverwarming installateur in? Je leest het hier!

Ga snel naar:
Kosten per type vloerverwarming
Kosten hoofdverwarming vs. bijverwarming
Wat kost een complete vloerverwarming installatie?
Zelf vloerverwarming leggen of laten leggen?
Enkele besparingstips
Ontvang vrijblijvend offertes

 

Wat kost vloerverwarming per m² in 2024?

Het kost gemiddeld € 30 tot 70 per m² om vloerverwarming aan te leggen. De exacte prijs van vloerverwarming hangt af van diverse factoren, waaronder:

 • Soort vloerverwarming: warmwater vloerverwarming is doorgaans goedkoper dan elektrische of infrarood vloerverwarming.
 • Moeilijkheidsgraad van de werken: hoe moeilijker de werken, hoe meer arbeidsuren er nodig zijn, wat de prijs de hoogte kan injagen.
 • Toepassing: vloerverwarming als hoofdverwarming kost meer per m² dan vloerverwarming als bijverwarming.
 • Vloerafwerking: welke vloerbedekking je bovenop je vloerverwarming plaatst, heeft een grote invloed op het totale kostenplaatje.

Wat kost vloerverwarming voor jouw woning? Laat de exacte prijs berekenen door een ervaren vloerverwarming installateur. Ontvang vrijblijvend prijsvoorstellen op maat.

vloerverwarming kosten

 

Kosten per type vloerverwarming

Bij vloerverwarming zijn grote prijsverschillen mogelijk. Het grootste verschil vind je tussen warmwater vloerverwarming en elektrische vloerverwarming. De tabel hieronder geeft een overzicht van de verschillende soorten vloerverwarming en hun kosten.

Type vloerverwarmingGemiddelde kosten per m² (excl. btw)
Vloerverwarming nat systeem€ 30 - 50
Vloerverwarming droog systeem€ 35 - 65
Vloerverwarming infrezen€ 30 - 45
Elektrische vloerverwarming€ 60 - 70
Infrarood vloerverwarming€ 50 - 75

 

1. Warmwater vloerverwarming kosten

Warmwater vloerverwarming is de goedkoopste vloerverwarming per m². Doorgaans betaal je € 30 à 65 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Er zijn 3 manieren om dit type vloerverwarming te installeren, met elk hun eigen prijs:

Vloerverwarming nat systeem

In de meeste gevallen kan vloerverwarming in de natte dekvloer (= chape) worden geplaatst. Hierbij worden de leidingen geplaatst in noppenplaten of metalen netten, bovenop de isolatie. Vloerverwarming met een nat systeem is niet voor elke woning geschikt wegens de opbouwhoogte van 18 à 20 cm. Daarom wordt dit type vloerverwarming doorgaans enkel in nieuwbouwwoningen of grondig gerenoveerde woningen geplaatst.

Kosten vloerverwarming nat systeem: € 30 à 50 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Ontvang offertes op maat.

Vloerverwarming droog systeem

Wanneer het natte systeem niet mogelijk is, wordt vaak gekozen voor het droge systeem. Hierbij worden de buizen in voorgevormde isolatieplaten gelegd om zo de opbouwhoogte te beperken (13 à 18 cm). Vloerverwarming met een droog systeem is daarom ideaal voor kleine renovaties.

Kosten vloerverwarming droog systeem: € 35 à 65 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Ontvang offertes op maat.

Vloerverwarming infrezen

Je kan er ook voor kiezen om de vloerverwarming te laten infrezen. Hierbij worden in de bestaande dekvloer gleuven gefreesd waarin de leidingen geplaatst worden. Je hoeft je dekvloer dus niet uit te breken. Bovendien verandert er niets aan de hoogte van je vloer, waardoor deze optie erg geschikt is in bestaande woningen.

Kosten vloerverwarming infrezen: € 30 à 45 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Ontvang offertes op maat.

2. Elektrische vloerverwarming kosten

Bij elektrische vloerverwarming wordt meestal gebruik gemaakt van elektrische matten. Deze zijn gemakkelijk te leggen, waardoor je flink kan besparen op de arbeidskosten. Ondanks de hogere prijs per m² zal elektrische vloerverwarming in vele gevallen als de goedkoopste oplossing uit de bus komen. Dit type vloerverwarming wordt namelijk meestal als bijverwarming gebruikt in kleinere ruimtes die niet constant verwarmd worden.

Kosten elektrische vloerverwarming: € 60 à 70 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Ontvang offertes op maat.

3. Infrarood vloerverwarming kosten

Met infrarood vloerverwarming verwarm je via infraroodstraling de voorwerpen in de ruimte. Die geven op hun beurt warmte af, waardoor je een gelijkmatige warmteverdeling krijgt in de ruimte. Hiervoor worden infraroodmatten onder de vloer aangebracht, met daaronder een isolatielaag. Doordat infrarood vloerverwarming gebruik maakt van een geavanceerde techniek, vallen de kosten ook hoger uit dan voor traditionele warmwater vloerverwarming.

Kosten infrarood vloerverwarming: € 50 à 75 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Ontvang offertes op maat.

 

Kosten vloerverwarming als hoofdverwarming vs. bijverwarming

De kosten voor vloerverwarming als bijverwarming liggen gemiddeld € 5 tot 10 lager per m² dan de kosten voor vloerverwarming als hoofdverwarming. Dit komt omdat de leidingen verder uit elkaar geplaatst kunnen worden. Gebruik je vloerverwarming als bijverwarming, dan is een afstand van 15 tot 20 cm tussen de leidingen voldoende. Kies je voor vloerverwarming als hoofdverwarming, dan is een afstand van 10 cm tussen de leidingen aangeraden.

 

Welk type vloerverwarming kiezen?

Het antwoord op die vraag is afhankelijk van diverse factoren. Wil je je vloerverwarming als hoofdverwarming gebruiken? Moet je rekening houden met de opbouwhoogte van je vloer? Ga je renoveren of laat je vloerverwarming aanleggen in een nieuwbouwwoning? Al deze factoren hebben een invloed op je keuze voor een bepaald type vloerverwarming.

TIP: laat je altijd adviseren door een vloerverwarming installateur. Op basis van een grondige analyse van je woonsituatie raadt hij je de meest geschikte vloerverwarming aan. Ontvang advies op maat.

 

 

Lees onder de foto meer over de kosten van een complete installatie, vakman, besparingstips en FAQ.

kosten vloerverwarming

 

Wat kost een complete vloerverwarming installatie?

De totale kostprijs van vloerverwarming omvat meer dan enkel de aanleg van verwarmingsbuizen of matten. De vloerverwarming moet immers nog aangesloten worden op de rest van je verwarmingsinstallatie.

Laat je vloerverwarming leggen in een bestaande woning, dan kan je dit aansluiten op je huidige verwarmingsinstallatie. Laat je vloerverwarming aanleggen in een nieuwbouwwoning of bij een grondige renovatie? Dan moet je nog de kosten voor een nieuwe gascondensatieketel of warmtepomp rekenen:

 • Gascondensatieketel: de kosten voor een nieuwe gascondensatieketel variëren van € 2.000 tot 5.500 (excl. btw, incl. plaatsing). Een vloerverwarming installatie met een gasketel is de goedkoopste optie, al moet je wel nog rekening houden met je gasverbruik en de bijhorende gasprijs die sterk kan schommelen.
 • Lucht-water warmtepomp: je kan je vloerverwarming ook combineren met een lucht-water warmtepomp. Dit is een duurdere optie, maar is wel milieuvriendelijker en op termijn ook goedkoper omdat je de gaskosten uitspaart. Een lucht-water warmtepomp kost gemiddeld € 7.500 tot 12.500 (excl. btw, incl. plaatsing).

Hoeveel kost een complete vloerverwarming installatie exact? Dat laat je best berekenen door een vloerverwarmingsinstallateur. Hij bezorgt je graag een prijs op maat. Start hier je aanvraag.

 

Zelf vloerverwarming leggen of laten leggen?

Kan je zelf vloerverwarming leggen om kosten uit te sparen of laat je de klus beter over aan een professional? Een overzicht:

 

Vloerverwarming zelf leggen kosten

Wanneer je zelf aan de slag gaat, hoef je enkel de materialen aan te kopen. Reken gemiddeld op € 15 à 25 per m² aan materiaalkosten.

Let op: vloerverwarming aanleggen is een klus die veel kennis en expertise vergt. Heb je die kennis zelf onvoldoende in huis, dan besteed je de plaatsing beter uit aan een ervaren vloerverwarming installateur.

 

Kosten vloerverwarming laten leggen

De kosten om vloerverwarming te laten leggen door een professional variëren van € 30 tot 70 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Door samen te werken met een gespecialiseerde vloerverwarming installateur mag je rekenen op:

 • Gepersonaliseerd advies: op basis van jouw woonsituatie raadt een verwarmingsinstallateur jou het meest geschikte type vloerverwarming aan.
 • Snelle en correcte plaatsing: een specialist zorgt ervoor dat je volledige vloerverwarming installatie snel geplaatst wordt volgens de regels van de kunst.
 • Persoonlijk aanspreekpunt: heb je achteraf nog vragen of wil je een herstelling of onderhoud laten uitvoeren? Je kan hiervoor altijd terecht bij je installateur.
 • Garantie: tijdens de wettelijke garantieperiode lost een vloerverwarming installateur eventuele defecten kosteloos voor je op.

Vloerverwarming laten aanleggen? Via onze offerteservice kom je in contact met 2 à 3 installateurs in je regio. Zo kan je gericht de kosten, adviezen, uitvoeringstermijnen, … vergelijken. Start je aanvraag hier.

 

Besparingstips vloerverwarming aanleggen

Vloerverwarming is een energiezuinige, duurzame manier van verwarmen, maar neemt vaak ook een hele hap uit je budget. Hoe kan je besparen op de vloerverwarming kosten? Enkele tips:

 1. Kies een installateur in de buurt

  Wanneer je samenwerkt met een verwarmingsinstallateur uit je regio, zal je minder voorrijkosten betalen dan wanneer de installateur een grote afstand moet afleggen.

 2. Vergelijk offertes

  Offertes vergelijken is een van de beste manieren om geld te besparen. Vaak hanteren vakmannen bv. verschillende uurtarieven. Door goed te vergelijken, kan je al gauw een mooi bedrag uitsparen.

 3. Vraag subsidies aan

  Combineer je je vloerverwarming met een warmtepomp? Dan maak je voor die warmtepomp aanspraak op de ISDE. Bevraag je op voorhand zeker naar de voorwaarden of laat je informeren door een vloerverwarming installateur.

 4. Voer voorbereidende werken zelf uit

  Moet je vloerbedekking of bestaande dekvloer uitgebroken worden? Door dit zelf te doen, kan je heel wat besparen op de arbeidskosten.

 

 

FAQ over vloerverwarming

Heb je een specifieke vraag over vloerverwarming? Dan kan je hiermee altijd terecht bij jouw verwarmingsinstallateur. Hieronder vind je alvast het antwoord op enkele veelgestelde vragen. • Hoeveel bedraagt de besparing met vloerverwarming?
  Met vloerverwarming bespaar je ongeveer 20% op je verbruik in vergelijking met traditionele radiatoren. Vloerverwarming verwarmt je woning namelijk op lage temperatuur. Het water in de buizen heeft een gemiddelde temperatuur van 35°C, in tegenstelling tot 65°C bij traditionele radiatoren. Je gascondensatieketel of warmtepomp moet dus minder warmte opwekken om je woning op dezelfde temperatuur te krijgen. Dit geeft al gauw een mooie besparing op je energierekening.


 • Maak ik aanspraak op een subsidie voor vloerverwarming?
  Voor de vloerverwarming op zich bestaan er tot nu toe geen subsidies. Het is wel mogelijk om voor bepaalde onderdelen van je vloerverwarming installatie een subsidie aan te vragen, bv. de warmtepomp. Zo kan je toch nog een deel van je investering terugwinnen.


 • Hoe kan ik de vloerverwarming kosten het best vergelijken?

  Heb je verschillende offertes aangevraagd? Dan ga je in de eerste plaats best goed na wat er precies is inbegrepen in de prijs. Zijn de kosten bv. inclusief of exclusief voorbereidende werken en vloerafwerking? Ook het uurtarief is een belangrijke kostenbepaler dat erg kan verschillen van installateur tot installateur.

  Daarnaast is het ook belangrijk om voldoende aandacht te besteden aan het advies van de vloerverwarming installateur. Komt dit overeen met jouw wensen en noden? Tot slot houd je best ook rekening met de geplande uitvoeringstermijn die wordt vermeld op de offerte. • Kan ik goedkoop vloerverwarming aanleggen?
  De goedkoopste vloerverwarming is vloerverwarming in een nat systeem en ingefreesde vloerverwarming. Beide soorten kosten € 30 à 50 per m² om te laten plaatsen. Om te profiteren van goedkope vloerverwarming kan je ook kiezen om de vloerverwarming als bijverwarming te gebruiken. Zo druk je zowel de aanschafkosten als de verbruikskosten.


 • Is vloerverwarming ook geschikt voor bestaande woningen?

  Jazeker, al is niet elk type vloerverwarming even geschikt. Wil je vloerverwarming aanleggen in een bestaande woning zonder grote renovaties? Dan is vloerverwarming in een nat systeem in deze situatie het minst geschikt. Vloerverwarming in een droog systeem, infrezen, elektrische of infrarood vloerverwarming kan je wél zonder veel problemen in een bestaande woning plaatsen.

  Vrijblijvend advies en offertes ontvangen? Vul onderstaand offerteformulier in en vergelijk advies en prijzen van 2 à 3 verwarmingsinstallateurs in jouw regio:

 

Offertes voor vloerverwarming ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde installateurs