Vloerverwarming nadelen
Vloerverwarming heeft natuurlijk niet alleen voordelen. Alles wat een positieve kant heeft… heeft natuurlijk ook een negatieve kant. Alle mogelijke nadelen van vloerverwarming – zowel elektrische vloerverwarming als warmwater vloerverwarming – worden in deze handige lijst samengevoegd. Laat je dus zeker niet afschrikken en bekijk de voordelen van vloerverwarming.
Dure plaatsing- en aanschafkosten
Tegenwoordig zijn de kosten van vloerverwarming nog vrij hoog. Zowel de kosten voor de plaatsing, als de materialen. Gelukkig zien we, dat de prijzen ieder jaar dalen, en dat er steeds goedkopere formules op de markt komen.
Leidingen moeten in de vloer worden geplaatst
Dit is één van de vervelendste vloerverwarming nadelen. Voor de meeste vloerverwarmingssystemen moeten de leidingen in de ondergrond van de tegels worden gelegd. Daardoor komt er vaak heel wat extra werk bij kijken wanneer men geen nieuwbouw aan het bouwen is. Er bestaat eveneens een minder verregaande optie: door sleuven te slijpen, dan kan je daar de leidingen in leggen.
Betere afwerking ondergrond noodzakelijk
Om vloerverwarming te plaatsen is er vaak een verhoging van de vloer nodig indien je beslist om dit systeem pas later te integreren in de vloer. Daarbovenop komt -evenals voor nieuwbouw- de noodzaak aan een grondigere afwerking van de ondergrond (Isolatielaag, zandcement, PE-folie,…) en van de muur.
Moeilijk aan te passen
Het volgende nadeel van vloerverwarming heeft te maken met je huis herin te richten. Indien je je ruimte opnieuw wil bepalen, waardoor de verdeling van de ruimte wordt veranderd, is het een hele klus om de vloerverwarming mee met de ruimte te veranderen.
Beschadigingen zijn moeilijk te herstellen
Indien er lekkages zijn (warmwater) of wanneer de kabels bij elektrische vloerverwarming beschadigd zijn, kan je deze alleen herstellen door de gehele vloer terug open te breken. Dit is een minder groot nadeel bij elektrische vloerverwarming, aangezien er ook varianten bestaan waarbij we niet moeten uitbreken. Belangrijk om te benadrukken is dat dit slechts heel zelden gebeurt.
Trage opwarming
Vloerverwarming gebeurt heel geleidelijk. Zowel de opwarmtijd als de afkoeltijd duurt lang. In de winter kan het dus even duren voordat je lekker warm en knus zit, maar ook in de zomer bestaat de mogelijkheid dat je in een te warme ruimte zit.
Daarbij komt ook nog eens dat, indien het huis veroudert is, deze warmte of koelte makkelijk en snel terug ontsnapt via de ramen. Hierdoor zal het huis nog minder snel opwarmen of afkoelen. Een oplossing om veel langer te genieten van de warmte, evenals te besparen op stookkosten is het hoogrendementsglas. Hoogrendementsglas of isolatieglas is glas met een isolerende werking, waardoor warmte niet meer naar buiten filtreert en koudegolven niet meer naar binnen kunnen worden gezogen. Ideaal te gebruiken in combinatie met vloerverwarming.
Schadelijk voor houten instrumenten
Het laatste vloerverwarming nadeel heeft betrekking tot het meubilair. Voor bepaalde instrumenten die bestaan uit hout (piano,…) kan het systeem met de optrekkende luchtstromingen heel schadelijk zijn.
Elektrische vs warmwater vloerverwarming
Elektrische vloerverwarming heeft bepaalde nadelen die warmwater vloerverwarming niet heeft, maar ook omgekeerd heeft warmwater vloerverwarming bepaalde nadelen die de elektrische variant niet heeft.
Nadelen van elektrische vloerverwarming:
- Duurder in gebruik dan warmwater systeem.
- Materialen zijn duurder.
- De elektrische matten hebben een elektromagnetisch veld, dit kan gevolgen hebben voor personen die stralingsgevoelig zijn.
Nadelen van warmwater vloerverwarming:
- Duurder in aanlegprijs dan elektrische systeem.
- Meer sloopwerk nodig (vooral onhandig indien het huis geen nieuwbouw meer is).
Voordat je besluit dat vloerverwarming niets dan nadelen heeft, kan je het beste even kijken naar de voordelen van vloerverwarming. Zo kan je beide afwegen en besluiten of vloerverwarming al dan niet interessant voor je is.